Deel dit artikel
-

Politie waarschuwt voor malafide webwinkels; al 300 gesloten

Het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting heeft de afgelopen weken meerdere aangiftes ontvangen van malafide webwinkels die misbruik maken van de naam van KPN, Tele2, Kijkshop en Coolblue. Inmiddels zijn al 300 nepwinkels gesloten.

De nepwinkels bieden elektronica producten aan tegen aanlokkelijke prijzen, maar geleverd worden ze niet. Ook worden ten onrechte keurmerken zoals Thuiswinkel Waarborg, Q-shops Keurmerk en Webshop Keurmerk opgevoerd. Over het algemeen profileren deze nepwebshops zich via handelplaatsen zoals Speurders en Marktplaats. Daar worden valse advertenties geplaatst.

De politie heeft dit jaar al ruim 300 nepwebwinkels gesloten. Voor het einde van het jaar verwacht de politie nog eens honderd te sluiten. De nepwebwinkels die offline zijn gehaald, hadden allemaal een .com-domein.

In mails die klanten ontvangen wordt verzocht om geld over te maken naar een bepaald bankrekeningnummer. Ook kan gevraagd worden om te betalen via Bitcoin. Daarnaast zijn er gevallen bekend dat men een betaalverzoek krijgt van de ING of Bunq.

Vermoedelijk valt het aantal slachtoffers mee. Er zijn inmiddels slechts 75 aangiften binnengekomen. Gemiddeld bedraagt de schade tussen 500 en 600 euro.

De politie probeert de betaalstroom te blokkeren en stuurt Notice and Take Downs naar de registrar en hostingsmaatschappijen. De politie informeert internetaanbieders en banken als er drie keer aangifte wordt gedaan tegen oplichting via een bepaald rekeningnummer.

De laatste weken zijn de volgende domeinnamen misbruikt:
www.kpn-deals[punt]com
www.kpn-webshop[punt]com
www.kpn-nederland[punt]com
www.tele2-deals[punt]com
www.tele2-nederland[punt]com
www.tele2-webshop[punt]com
www.tele2-nederland[punt]com
www.coolblue-deals[punt]com
www.coolblue-nl[punt]com
www.coolblue-shop[punt]com
www.kijk-shop[punt]com
www.kijkshop-actie[punt]com
www.kijkshop-nl[punt]com
www.kijkshop-uitverkoop[punt]com

Deel dit bericht

3 Reacties

A.zijnzeiker - beroepsorg. azijnzeiken

Als je nu nog bij Kijkshop koopt… tsja dan heb je ook wel even onder een steen gezeten. Maar goed dat men alert is en al veel neppers heeft geclosed!

DC - Mystrips.nl

Waarschuwing, dit is een nep webshop!

Marta Van wijn

Dat is niet waar, ik bestel al langer dan 3 jaar bij hun, heb altijd geleverd gekregen binnen 1 a 2 dagen. Denk dat je een ander webshop bedoelt .

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond