Deel dit artikel
-

Politie ziet verdubbeling van het aantal geregistreerde digitale misdrijven

In het eerste kwartaal van 2021 zag de politie een verdubbeling van het aantal geregistreerde digitale misdrijven ten opzichte van het jaar ervoor. Vooral oplichting via WhatsApp en fraude in de online handel springen eruit.

De politie ziet cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit jaarlijks met zo’n 25 procent toenemen. Met name het toenemend aantal gevallen van oplichting en hacken valt op.

WhatsApp wordt veelvuldig gebruikt voor fraude. Daarbij doet een crimineel zich voor als een bekende van het slachtoffer die vraagt om snel geld over te maken. Sinds 30 april is het mogelijk om online aangifte te doen van deze zogenoemde vriend-in-noodfraude. Daar hebben burgers veelvuldig gebruik van gemaakt: ruim 25.000 keer.

Ook signaleert de politie meer fraude met online handel. Daarbij betaalt iemand wel voor een product, maar ontvangt vervolgens niets. Dit gebeurde vooral veel in december 2020, de feestmaand waarin niet-essentiële winkels waren gesloten vanwege de coronamaatregelen.

Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering & Cybercrime, pleit voor een forse financiële injectie om fenomenen als ransomware, phishing, DDoS-aanvallen en WhatsApp-fraude landelijk beter te kunnen aanpakken. Zo’n 300 miljoen euro moet volgens hem gaan naar het vergroten van de digitale vaardigheid en naar extra mensen, data-infrastructuur en innovatie. Nieuwe technologie als kunstmatige intelligentie en slimme sensoren moeten helpen in de strijd tegen online misdaad. Ook wil Van der Plas een fors aantal hogeropgeleiden aantrekken om zo de cyberopsporing en digitalisering op niveau te krijgen en te houden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond