Deel dit artikel
-

Politiek blijft overheidstaak bij breedbanduitrol afwijzen

Politieke partijen bepleiten nog steeds een bescheiden overheidsrol bij de uitrol van breedband in Nederland. Den Haag mag niet verder gaan dan het stimuleren van de markt. Dat bleek tijdens een discussie tussen de fractiespecialisten op het Internetworking Event 2002.

Terwijl sommige bedrijven schreeuwen om initiatief van de overheid om een breedband-infrastructuur aan te leggen, toonde politiek Den Haag ook tijdens het debat onder leiding van 'internetevangelist' Vincent Everts koudwatervrees. Everts haalde het rapport Slim Graafwerk aan, waarin dat de kosten voor de aanleg van een landelijk glasvezelnetwerk op hoogstens acht miljard euro worden geschat. "Dat is nog minder dan de kosten voor de JSF-straaljager", aldus Everts.

Het meest voorzichtig over overheidsinitiatieven bij breedbanduitrol bleek het CDA. Kamerlid Maria van der Hoeven wil dat Den Haag "met kleine stapje opereert in plaats van een groot design te hebben". Het CDA is ook tegen het opnemen van een ICT-paragraaf in het regeerakkoord. Van der Hoeven wilde niet verder gaan dan "te overwegen subsidie te geven om een breedbandmarkt te stimuleren".

De sociaal-democraten staan hier tegenover het CDA. PvdA-kamerlid Marja Wagenaar pleit juist wel voor een groot overheidsplan. Den Haag moet "in het breedbanddossier de regie naar zich toetrekken". In navolging van steden als Chicago en Montreal moet de overheid "de vraag vanuit de samenleving bundelen", aldus Wagenaar. Ze moet echter zelf geen infrastrucuur aanleggen.

De standpunten van GroenLinks en de VVD liggen opvallend genoeg dicht bij elkaar. Beide denken dat de overheid door als launching customer op te treden de markt kan stimuleren. Volgens de liberale fractiespecialist Hella Voute moet de overheid dit doen door onder meer de ambitie te hebben "honderd procent relevante digitale diensten aan te bieden", zoals de uitgifte van paspoorten en vergunningen.

Deel dit bericht

3 Reacties

Eric Groennou

Opmerkelijk om aan te geven dat de * 8 miljard die nodig is voor de aanleg van een glasvezelnetwerk minder is dan die voor de aanschaf van de JSF. Het uitgangspunt voor de overheid is hopelijk nimmer kostprijs, maar wel baten en argumenten. Ik lees overal dat de overheid de aanleg van een glasvezelnetwerk op zich zou moeten nemen, maar een stevige onderbouwing waarom de overheid hier als ondernemer in moet stappen mis ik tot nu toe. Een feit is dat het beleid van de overheid er op gericht is om haar rol als ondernemer terug te dringen en dus niet staat te popelen om weer op grote schaal een commercieel belang op te pakken. Bekeken vanuit de overheid, zou een argumentering op grond van de taken en verantwoordelijkheden die onomstotelijk bij de overheid liggen, de basis moeten vormen. Zijn er bijvoorbeeld onderzoeken die hebben aangetoond dat een glasvezelnetwerk het gebruik van digitale diensten dramatisch zou vergroten en een groot gedeelte van de Nederlanders thuis zal gaan werken en de files drastisch zullen afnemen? (kom wel even met een alternatief voor de derving van accijns op brandstof) Of zou een glasvezelnetwerk er voor kunnen zorgen dat Nederland nog meer politiek bewust gaat worden en er meer dan 30% van de Nederlanders zullen gaan stemmen als dat eenmaal digitaal kan? Zal de overheid straks het door haar opgebouwde netwerk weer voor een prettige meerprijs weer van de hand kunnen doen of zou een glasvezelnetwerk er voor kunnen zorgen dat iedereen digitaal gaat en de overheid in de toekomst een 'digitaal belasting' in kan voeren? In welke mate zou een glasvezelnetwerk kunnen zorgen voor de kostenbeheersing van de gezondheidszorg en welke rol kan het spelen bij het terug dringen van de criminaliteit? Geef de overheid een commercieel antwoord op de vraag "What's in it for me?".

Wessel Vasen

Volgens de nederlandse politici moet uiteindelijk 'de' markt het maar doen. Ja ja, 'moeilijk als je geen keus hebt' :o( Slecht 1 of zelfs geen kabel-breedbandaanbieder per regio. En als er ADSL wordt aangeboden een zeer dominante markpositie van MxStream (lees KPN). Innovatie, product en prijsdifferentiatie worden zo totaal niet gestimuleerd. Laat de politiek en de OPTA nu eindelijk eens vanuit de positie van de eindgebruiker gaan denken. Pas het mededingingsrecht nu eens fatsoenlijk toe en neem bijvoorbeeld de zeggenschap over de local loop van de KPN af.

Jan Sellis

Ook hier is het probleem weer het gebrek aan visie van de overheid. Voorbeeld wim kok met het bekende muis verhaal. Als ministers enz niet eens weten hoe ze een muis moeten vasthouden, waarom zouden ze dan het nut inzien van internet? Die lui leven in hun eigen wereldje, en daar hoort internet niet bij. Jammer. Met zulke torenhoge schulden zie ik 'de markt' haar werk nog niet doen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond