Deel dit artikel
-

Prepaid-systeem voor webhosting

Het Nederlandse bedrijf PrepaidWebHost.nl introduceert als eerste in Nederland een prepaid model voor het beheren ('hosten') van websites. Betalen kan via Wallie-Card.nl of per automatische incasso.

PrepaidWebHost.nl kan het beste vergeleken worden met prepaid-bellen, zegt woordvoerder Siete Kooijstra van partner NetMasters BV. De gebruiker betaalt uitsluitend voor het dataverkeer van en naar de website, en als men e-mail ontvangt of verstuurt. Er zijn geen opstartkosten of een maandabonnement. Wanneer het tegoed op is, krijgt de klant een waarschuwing dat hij moet bijbetalen. Gebeurt dat niet op tijd, dan wordt de site tijdelijk afgesloten.

Het gebruikte dataverkeer kost circa 1 euro per 100 MB, met een minimum van 0,05 euro (voor 5 MB) per dag. De meeste websites hebben hier ruim voldoende aan, aldus Kooijstra. Voor minimaal 1,50 euro per maand (inclusief BTW) heeft men dus een website online.

In Amerika wordt prepaid hosting al langer aangeboden, onder meer door bedrijven als Youza , maar wijdverbreid is het fenomeen nog niet. Kooijstra denkt dat het vooral MKB en andere kleinverbruikers geïnteresseerd zullen zijn. "We hebben er eigenlijk geen omkijken naar omdat alles volledig is geautomatiseerd, van domeinaanvraag tot en met factuur," aldus Kooijstra.

Netmasters heeft bijna een jaar aan de voorbereidingen gewerkt. Het bedrijf was tot voor kort vooral gespecialiseerd in Macromedia (Flash) webhosting, en is de enige zogenoemde Certified Alliance Partner van Macromedia in Nederland die zich specifiek toelegt op de het beheer van ColdFusion websites. NetMasters host op dit moment honderden ColdFusion- en Flash-applicaties en beheert voor derden enkele tientallen zogenoemde dedicated servers. "We zagen een gat in de markt," zegt Kooijstra. "Normale webhosting kan een stuk goedkoper." Volgens hem is dat vooral gelukt door open source software als Linux te gebruiken.

Kooijstra zegt niet bang te zijn dat andere hostingproviders de dienst zullen na-apen. "Pre paid systemen zijn wel makkelijk te installeren, maar de software om alles te automatiseren is al een stuk lastiger. Ik denk dat andere providers een achterstand hebben van zeker zes maanden."

Een woordvoerster van LaDot, een van de grootste webhosters van Nederland, zegt dat er zeker naar prepaid gekeken wordt, maar dat er op dit moment nog geen plannen voor zijn. "We zitten voor het MKB al aan de onderkant van de markt, en vragen ons af of je met prepaid wel zoveel goedkoper uit bent."

"Veel te ingewikkeld voor ons," zegt de woordvoerster van Xs4all. "Wij verrekenen het verbruik liever met het maandbedrag. Onze klanten betalen liever voor ongelimiteerd gebruik."

Deel dit bericht

10 Reacties

Daan

I'm in! Lijkt me een geweldige dienst.

Koos Koets

Nou nou wat een vernieuwing zeg, vergelijkbare services heb je her en der al voor prijzen die ongeveer 10 keer zo laag liggen, en dan hoef je ook niet druk te maken dat je beltegoed op is. Kortom een hoop gedoe om niets, er zijn zelfs diensten die dit zo een beetje gratis aanbieden mits je niet al te commercieel bezig gaat.

sneeuw

Die site lijkt qwa vormgeving wel erg veel op http://www.novamens.com toeval?  ( nee ik ken niet alle sites op het net, maar qwa beeldvorming blijven sommige hangen )

Frank Meeuwsen

"[…]en is de enige zogenoemde Certified Alliance Partner van Macromedia in Nederland die zich specifiek toelegt op de het beheer van ColdFusion websites." Mag ik de redactie van Emerce EN Netmasters er op wijzen dat Rhinofly zich al sinds 1996 (!!) bezig houdt met het ontwikkelen en implementeren van ColdFusion websites? Voor onder andere de overheid (werkenbijhetrijk.nl) en de nederlandse Universiteiten (academictransfer.nl) verzorgen wij al sinds dag 1 niet alleen de ontwikkeling, maar samen met onze partner Plant Internet Solutions ook de hosting. Netmasters is wellicht wel de enige Alliance Partner die zich specifiek richt op hosting, maar ze zijn niet de *enige* hostingpartij als het gaat om ColdFusion.

Joris Toonders

Leuk initiatief ! Maar geen idee of dat hier wel opgemerkt wordt, 1euro per 100MB is wel 10euro per gigabyte! Lijkt me wel héél erg overdreven ( normale prijzen liggen rond de 1-5 euro per gigabyte dataverkeer, maar 10 is wel heel erg extreem ). Maargoed, voor kleine sites opzich een leuk initiatief, voor de wat grotere sites is dit initatief helaas alles behalve aantrekkelijk. Ben benieuwd wat er van terrecht gaat komen, m.u.v de kosten vind ik het initiatief namelijk best interessant.

Leo

sneeuw: "Die site lijkt qwa vormgeving wel erg veel op http://www.novamens.com" Nou het lijkt er niet op. Er wordt ook hier en daar een kleur groen gebruikt, die een beetje lijkt op de kleur groen die novamens gebruikt, maar daar houdt de vergelijking wel mee op. De layout en navigatiestructuur zijn compleet anders.

Joost

Volgens mij is dit ook bedoeld voor mensen met een wat kleiner website. De hobbyisten dus. Ik vind het eigenlijk best wel interessant ik heb zelf een wat kleiner website en heb even bekeken hoeveel dataverkeer dit genereerde. Het bleek om ongeveer 200 mb per maand te gaan! Oftewel voor mij 2 euro per maand. Ik ga toch maar eens overwegen mijn site te verhuizen 🙂

Willem

Business Starter – 300MB $1.95/mo.Details: http://www.edatarack.com/hostingpromo.html 300 MB opslag en 6 GB data per maand!Dit is een tijdelijke aktie, normaal kost dit $ 2,95 per maand. Waarom 1 Euro voor 100 MB dataverkeer betalen? Bovenstaande hosting zou dan (als de 6 GB gebruikt zouden worden) 60 Euro per maand kosten, 720 Euro per jaar. Het is beter om in Amerika te hosten, Nederland is veel te duur!

Joost

Aan: Willem Dan mag hosting in de USA wel goedkoper zijn, nogmaals ik gebruik 200 mb per maand, net of ik '6 gig' per maand zou volmaken. Ja het is natuurlijk zo dat als je 6 gig zou volmaken zou ik zeker niet hier gaan hosten. Ik heb inmiddels mijn hosting verplaatst. Het bevalt prima en ook de snelle support ging goed (in het Nederlands, want als je in USA host krijg ook wel antwoord in het Engels natuurlijk)

Ray

Ik draai zelf enkele servers, maar het plaatje wat men hieronder schets op hun website is wel errug rooskleurig. Maand Gebruikte bandbreedte Wij rekenen AnderenJan: 250 MB (± 8.500 Bezoekers) * 2,50 ~ * 14,95Feb: 180 MB (± 6.000 Bezoekers) * 1,80 ~ * 14,95Mar: 320 MB (± 11.000 Bezoekers)* 3,20 ~ * 14,95 8.500 bezoekers en dan 250 Mb, dan mag je wel een zo goed als lege lege index.html plaatsen, anders haal je dat nooit. Fotootjes zijn al helemaal uit den boze met deze aantallen.Per bezoeker zou het dan 0.04 Mb trekken. Zeer onwaarschijnlijk en misleidend in mijn ogen.En die gemiddelde vergelijkingsprijs is ook erg hoog aangehouden. Wij zitten in ieder geval stukken lager, en velen met ons.En natúúrlik beschijk je over alles en ongelimiteerd. Begrijp ik ook, want men moet het hebben van de pittig geprijsde traffic. Maar zeg dan niet dat je 8.500 bezoekers met 250Mb moet vergelijken.Het idee is leuk, maar eerlijk is anders. Ray. 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond