Deel dit artikel
-

Provincies hebben WiFi in de kop

De provincie Drenthe overweegt om in navolging van Zeeland gratis WiFi aan te bieden om zo toeristen aan te trekken. Bedrijven moeten dan wel meedoen.

Het college van GS van Drenthe wil onderzoeken op de provincie gratis WiFi kan aanbieden. Toeristen zouden bij bezienswaardigheden snel internet kunnen gebruiken op hun telefoon of tablet. “Niet per definitie bij hunebedden, wel in bibliotheken en in toeristencentra”, aldus gedeputeerde Ard van der Tuuk bij RTV Drenthe.

Het grote voorbeeld in Zeeland. Dat nam 30 juni een draadloos netwerk in gebruik met hulp van energie- en kabelmaatschappij DELTA. Samen met de Provincie Zeeland en Promotie Zeeland Delta (PZD) heeft men de handen ineen geslagen om WiFi te verzorgen voor zo’n honderd zogenoemde hotspots.

Zeeland spreekt over een groeimodel. Op dit moment kunnen bezoekers en inwoners op toeristische locaties in Goes en Vlissingen eenvoudig toegang krijgen tot internet en mail door gebruik te maken van WiFi. Deze zomer zullen ook nog de hotspots in Middelburg en Hulst worden gelanceerd.

De gratis basisversie van WiFi Zeeland biedt de gebruikers een snelheid van 1Mb/seconde. Dit is voldoende om bijvoorbeeld mail te kunnen ontvangen en versturen, maar ook om informatie op te halen over een toeristische attractie of bezienswaardigheid waar men zich bevindt of een interessante route in de omgeving. Voor mensen die sneller internet willen, is er een premium variant waarvan men tegen betaling gebruik kan maken.

Gedeputeerde Ard van der Tuuk van de provincie Drenthe vindt wel dat bedrijven mee moeten doen. “We hebben hier geen partij zoals DELTA”. Ook wil hij kijken of gratis draadloos internet kan worden meegenomen in de plannen om het buitengebied te ontsluiten voor snel internet.

Overigens zijn veel gemeenten al bezig om gratis WiFi aan te bieden. De gemeente Arnhem heeft een dezer dagen op een braakliggend terrein een WiFi-tuin ingericht voor flexwerkers. Het park ligt tegenover het station Arnhem Centraal. En D66 heeft in de deelraad van Amsterdam-Oost gepleit voor een gratis internet in het Oosterpark.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond