Deel dit artikel
-

Rabobank eist 4 ton terug van failliete internet ondernemers

Rabobank heeft de oprichters van online modezaak Pelliano voor de rechter gesleept. De bank vordert eerder verleende kredieten van de inmiddels failliete vennootschap en van zijn oprichters. Volgens de ondernemers heeft de bank het faillissement van de onlinewinkel eind 2013 zelf in de hand gewerkt. De zaak tegen de oprichters dient vanmiddag.

Pelliano wilde met gebruik van moderne technieken en een kortere productieketen het makkelijker en aantrekkelijker maken voor mannen om online kleren te kopen. Het bedrijf verkocht in de beginfase vooral dassen en strikken. De verkoop verliep zowel online via een eigen webwinkel, als offline via grote retailers als Peek & Cloppenburg en De Bijenkorf.

Rabobank kwam enkele jaren terug met een financieringsvoorstel. De reeds lopende financiering door Rabobank West-Betuwe van 60.000 euro werd aangevuld door een nieuwe financiering van 360.000 euro. Er was haast bij, maar de financiering liet eind 2012 ruim een maand op zich wachten.

Pelliano kon daardoor naar eigen zeggen geen inkopen doen voor de cruciale feestdagen. Van die klap is Pelliano naar eigen zeggen niet meer hersteld. De bank ging nog wel akkoord met een overstandskrediet, maar de aflossingsdruk bleef hoog. De bank wilde alleen extra middelen beschikbaar te stellen als daar aanvullende zekerheden in de vorm van borgtochten tegenover stonden. Het lukte Pelliano niet om investeerders te vinden die borg wilden staan, deels door de opstelling van de bank, zo luidt het verwijt van het bedrijf.

In november 2013 is de financieringsovereenkomst door Rabobank opgezegd. Pelliano kreeg veertien dagen de tijd om de schuld van 400.000 euro terug te betalen. Daarop volgde het faillissement.

De sfeer is er sindsdien niet vriendelijker op geworden. Volgens Rabobank Rotterdam heeft een van de ondernemers ‘op onrechtmatige wijze de verkoopopbrengst van de aan Rabobank Rotterdam verpande voorraad omgeleid.’ Ook zou Pelliano ‘onrechtmatig’ gebruik hebben gemaakt van een door Rabobank Rotterdam verstrekte creditcard. De beide ondernemers ontkennen.

Ondernemers Pelle en Damme hebben naar eigen zeggen ‘meer dan twee jaar lang een grote hoeveelheid geld, tijd en energie in de onderneming gestoken.’ Die investering is nu teniet gegaan en dat kwalificeert men als ‘schade’.

De curator noemt in het faillissementsverslag ook nog andere redenen van het faillissement: enkele retailers zijn eveneens in staat van faillissement verklaard, waardoor vorderingen oninbaar waren geworden. Ook de marktomstandigheden waren slecht.

Het conflict dat vanmiddag voor de rechter komt gaat specifiek om anderhalve ton die door beide oprichters aan de Rabo moet worden terugbetaald. Volgens hun raadsheer betreft het ‘een persoonlijke garantstelling die moest worden afgegeven als onderpand voor de bedrijfslening.’ De claim van ruim 400.000 euro ligt bij de curator.

Oprichters Bernd Damme en Steijn Pelle zijn inmiddels aan nieuwe avonturen begonnen. Pelle heeft 1,2 miljoen euro opgehaald voor de persoonlijke trainer Fitmo internationaal en Damme werkt met familiebedrijf Royal Asscher aan de startup House of Eleonore.

UPDATE: in de rechtszaak vanmiddag staat alleen een schuld van de beide oprichters ter discussie. Tekst op dat punt verduidelijkt.

Deel dit bericht

1 Reactie

V

Die Bernd stond op elke Rabobank podium, opeens was die verdwenen. Duidelijk wat er gebeurt is, die jongen man is dus geweldig in luchtkastelen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond