Deel dit artikel
-

Ransomware treft onder meer TNT Express en WPP, metro en luchthavens

Een nieuwe wereldwijde ransomware aanval lijkt het vooral gemunt te hebben op logistieke bedrijven. Naast Maersk en containerbedrijf APM Terminals in de Rotterdamse haven zijn ook farmaciebedrijf MSD en de Nederlandse tak van Raab Karcher, leverancier van bouwmaterialen, getroffen.

Door de storing kunnen momenteel twee containerschepen op de Tweede Maasvlakte niet laden en lossen: de Maersk Idaho en de Nora Maersk. Ook bij vervoerder TNT Express liggen computers plat, maar de omvang van het probleem is niet duidelijk.

Ook uit Frankrijk, India en Rusland komen alarmerende berichten. De Russische oliegigant Rosneft en het Britse advertentiebedrijf WPP (JWT, Ogilvy & Mather en Young & Rubicam) zouden flink geraakt zijn. Andere getroffen bedrijven zijn Merck, DLA Piper en glasfabrikant Saint Gobain.

Net als bij WannaCry, werd Oekraïne als eerste getroffen.In Oekraïne zijn de metro, luchthaven Kiev Boryspil, een supermarkt en elektriciteitsbedrijf uit de lucht gehaald. De Oekraïense veiligheidsraad wees meteen met de beschuldigende vinger naar Rusland.

De site van de politie heeft dinsdagavond uit voorzorg diverse functionaliteiten uitgezet. Formulieren die worden ingevuld en verstuurd, komen mogelijk niet of pas veel later aan.

Online beveiliger Kaspersky zegt dat het om variant gaat van Petya ransomware.​ Bedrijven moeten 300 dollar aan bitcoins betalen om de  versleutelde bestanden terug te krijgen. Zeker zes partijen zouden al hebben betaald.

Fox-IT laat heeft een crisisteam aan het werk gezet. Vaak schakelt één besmette computer het hele netwerk uit. De besmetting begint met een gesimuleerde Windows-crash, waardoor de computer opnieuw opstart en de ransomware bestanden of de complete harde schijf versleutelt.

De laatste grote aanval, die van het WannaCry-virus, kon tijdig worden gestopt. Toch werden toen wereldwijd in korte tijd nog altijd 200.000 computers in 150 landen aangevallen.

Deel dit bericht

2 Reacties

Hans

In Tsjernobyl ligt een systeem plat dat de straling in de getroffen reactors monitort. Heeft er wel eens iemand nagedacht over het feit dat je belangrijke systemen niet op Microsoft hoort te draaien? Dat is toch al heel lang gemeengoed. Dan vraag je erom!

bjorn regeer

Tsjernobyl is zo gezellig!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond