Deel dit artikel
-

Rechtszaak tegen Lenovo voor adware

Lenovo wordt aangeklaagd vanwege het installeren van adware van het bedrijf Superfish op zijn laptops. Een inwoner uit San Diego heeft een klacht gedeponeerd bij de U.S. District Court for the Southern District of California. Volgens die klacht is haar privacy geschonden en is haar computer beschadigd.

Omdat de marges op laptops niet erg hoog zijn, wilde Lenovo extra inkomsten genereren. En wel via adware die op de laptop was geïnstalleerd. Via die software hoopte Lenovo op mooie deals met adverteerders. Als klanten een webwinkel bezochten – zeg Bol.com – kon het gebeuren dat men in een scherm een alternatieve aanbieding kreeg te zien.

Om de advertenties te tonen, gebruikte Lenovo een eigen certificaat voor de browser. Die werd zelfs over bestaande certificaten heen geplaatst, zodat browsers niet meer konden beoordelen of sites veilig waren. Ook het gebruik van encryptiesleutels was niet al te handig aangepakt, waardoor kwaadwilligen de computer theoretisch geheel konden overnemen. Zelfs het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse veiligheid tikte Lenovo hiervoor op de vingers.

Ook blogger Jessica Bennett zag kort na de aankoop van een Lenovo notebook popup schermen verschijnen met ‘inadequaat geklede dames’. Om die reden wil zij nu een zogenoemde class action-zaak tegen Lenovo beginnen. Daarbij kunnen ook andere gedupeerden aansluiten.

Het Electronic Frontier Foundation heeft het besluit van Lenovo om de software te installeren ‘catastrofaal onverantwoordelijk’ genoemd. Amerikaanse consumentenorganisaties vinden dat toezichthouders moeten ingrijpen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond