Deel dit artikel
-

RIAA verstuurt 532 dagvaardingen naar ‘uploaders’

De belangenbehartiger van de muziekindustrie RIAA heeft 532 internetters die muziek aanbieden op internet een dagvaarding gestuurd. De methode voor het achterhalen van de identiteit van de internetter is echter aangepast, nadat de rechter de oude methode verbood.

Sinds de RIAA in de zomer van vorig jaar begon met het aanklagen van Amerikanen die muziek illegaal aanboden op internet voor downloaden, is het aantal dagvaardingen gestegen tot 914. De jongste reeks is de meest omvangrijke tot op heden. Tegenover Cnet zegt de organisatie dat 233 aangeschreven internetters tot een schikking zijn gekomen. Gemiddeld gaat het om een bedrag van drieduizend dollar.

In december bepaalde een Amerikaanse rechter in hoger beroep dat de methode die de RIAA tot op heden had gebruikt niet is toegestaan. De belangengroep verstuurde dwangbevelen naar internetproviders op basis van de wet die auteursrechten beschermd, met daaraan verbonden de opdracht om de namen bekend te maken van degenen die de muziek illegaal online aanboden. Herkenning gebeurt op basis van het ip-nummer. De rechtbank in Washington zei begrip te hebben voor het feit dat de RIAA inbreuk op het auteursrecht wilde aanpakken, maar zei dat de huidige wetgeving het niet toestond om op deze manier de identiteit van de 'uploaders' te achterhalen.

De RIAA heeft nu 532 ip-nummers bekend gemaakt van 'uploaders' en zal de rechter de komende weken vragen om toestemming voor het achterhalen van de identiteit van de internetters achter deze ip-nummers. Het zegt hiermee in overeenstemming met de uitspraak van december te handelen. Pas wanneer de rechter toestemming geeft om de namen te openbaren zal de RIAA de aanduiding 'John Doe' op de dagvaarding veranderen in de naam van de 'uploader' en de juridische vervolging voortzetten.

Wat het effect is van de strategie van de RIAA is echter moeilijk te bepalen. Onderzoeksbureau Nielsen//Netratings constateerde dat Kazaa sinds juli het aantal unieke bezoekers zag dalen van 7 miljoen tot 3,2 miljoen in november, ook de Amerikaanse onderzoeksgroep Pew American Life & Internet Project constateerden een afname van het downloaden. Een verband met de rechtszaken van de RIAA wordt daarbij gesuggereerd. Vorige week kwam echter onderzoeksbureau NPD Group met een studie waarin juist wordt gesteld dat het downloaden via peer-to-peer netwerken als Kazaa in de periode september tot en met december 2003 is toegenomen met 14 procent.

Eerder deze week maakte een woordvoerder van IFPI, de International Federation of the Phonographic Industry, bekend dat mogelijk ook rechtszaken tegen 'uploaders' in Europa zullen volgen. Juridisch adviseur Allen Dixon zei tegenover de Wall Street Journal dat "rechtszaken waarschijnlijk dit jaar zullen plaatsvinden". "De ervaring in de Verenigde Staten leert ons dat sommige mensen de boodschap pas begrijpen als er daadwerkelijk juridische actie wordt ondernomen", aldus Dixon.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond