Deel dit artikel
-

Rijksmuseum lanceert API voor delen kunstcollectie

Het Rijksmuseum stelt een nieuwe API (Application Programming Interface) ter beschikking voor applicatieontwikkelaars. Via de API kunnen hoge resolutie afbeeldingen van de collectie worden gedeeld via apps of webtoepassingen.

De nieuwe website API (met een live koppeling op het websiteplatform) maakt alle content van de website van het museum direct toegankelijk. Met name het zoeken in de collectie, de kunstwerkpagina’s inclusief de ‘getilede’ beelden om diep in te zoomen, maar ook de Rijksstudio gebruikersverzamelingen, bieden volgens het museum zelf vele interessante mogelijkheden. Daarnaast is er bijvoorbeeld ook agenda-informatie beschikbaar.

De missie van het Rijksmuseum is om kunst, geschiedenis en het publiek met elkaar te verbinden, zo stelt het museum in een persbericht. Het museum wil graag de collectie dichtbij het publiek brengen. Zo is het op de Rijksstudio website mogelijk om meer dan 150.000 hoge resolutie beelden te downloaden en er je eigen ‘meesterwerk’ mee te maken.

Sinds 2011 bood het Rijksmuseum al een OAI API aan met het zogenaamde OAI protocol (Open Achives Initiative). OAI is een standaard die in de culturele sector wordt gebruikt door met name grote organisaties zoals Europeana.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond