Deel dit artikel
-

Rijksmuseum stelt collectie ook digitaal beschikbaar

Het Rijksmuseum wil 40.000 foto’s van zijn collectie jaarlijks toevoegen aan zijn site Rijksstudio. Dat vertelt directeur collecties Taco Dibbits aan The New York Times. Het museum neemt daarmee een belangrijke stap in het openbaar maken van zijn collectie. Andere musea doen dat mondjesmaat.

De foto’s op Rijksstudio zijn in zeer hoge resolutie gratis beschikbaar, een bewuste keuze, aldus Dibbits. ‘We zien onze collectie als openbaar bezit, en met internet moet je die dan ook beschikbaar kunnen maken.’ De meeste musea verstrekken geen beelden, behalve aan de pers en historici. Op die manier kunnen ze verdienen aan reproducties.

Maar de tijden veranderen. Mede dankzij het Google Art Project, dat foto’s van de belangrijke kunstcollecties vergaart en openbaar maakt. Inmiddels deelt The National Gallery in Londen 25.000 werken met het publiek, maar het Prado Museum in Madrid brengt nog steeds forse bedragen in rekening voor het gebruik van foto’s.

Het Rijksmuseum kon de collectie tijdens de langdurige verbouwing digitaliseren. Dat zijn er nu zo’n 125.000. Inmiddels heeft Rijksstudio al 2,17 miljoen bezoekers getrokken sinds de site in oktober live ging. Ruim 200.000 belangstellenden hebben foto’s gedownload.

Deel dit bericht

1 Reactie

monicaR

De uitstekende databases van o.a. het Metropolitan Museum NY en de National Gallery en het British Museum in London zijn wat dat betreft een voorbeeld hoe het nog beter kan. Bij de afbeelding uitgebreide technische en kunsthistorische informatie die op zaal nu eenmaal ontbreekt.
Het auteursrecht is sowieso al lang vervallen op 99% van de collectie, dus (inter-) nationaal erfgoed toegankelijk maken, is vrij logisch en niet uniek.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond