Deel dit artikel
-

Rijksoverheid wil gebruik antivirussoftware Kaspersky Lab afbouwen

Na de VS heeft ook Nederland besloten om het gebruik van antivirussoftware van het Russische Kaspersky Lab door de Rijksoverheid af te bouwen. Het kabinet heeft de Tweede Kamer maandag geïnformeerd over de voorzorgsmaatregel.

De voorzorgsmaatregel wordt genomen omdat antivirussoftware ‘diep in systemen van de overheid’ zit en misbruik een groot veiligheidsrisico kan vormen. Russische wetgeving verplicht bedrijven als Kaspersky samen te werken met de Russische overheid.

Ook heeft Rusland een actief offensief cyberprogramma dat onder meer gericht is op Nederland en vitale Nederlandse belangen. ‘De combinatie van deze factoren maakt dat het kabinet heeft geconcludeerd dat het risico op digitale spionage en sabotage bij de Rijksoverheid en de vitale sector aanwezig is,’ aldus een verklaring.

Hoewel er geen concrete gevallen van misbruik in Nederland bekend zijn, kan dit volgens het kabinet niet worden uitgesloten. De beperking geldt alleen voor de Rijksoverheid, de vitale infrastructuur en zogeheten ABDO-bedrijven.

Er is echter grote kans dat ook andere Nederlandse bedrijven zullen besluiten om niet langer Kaspersky software te gebruiken.

Kaspersky is naar eigen zeggen ‘ontstemd en teleurgesteld’ over het kabinetsbesluit: ‘Het lijkt erop dat ons bedrijf slachtoffer is van geopolitieke ontwikkelingen.’

Ook laat het bedrijf vandaag weten dat het zijn kernactiviteiten van Rusland naar Zwitserland verhuist als onderdeel van het Global Transparency Initiative. De maatregelen omvatten de verhuizing van gegevensopslag en -verwerking voor een aantal regio’s, de verplaatsing van software-assemblage en de opening van het eerste Transparency Center.

Deel dit bericht

1 Reactie

Z.Eur

Laten we leuk overschakelen naar Symantec of McAfee want die zijn zo lekker neutraal en hebben ook geen verplichting om data aan de Amerikaanse overheid te overhandigen of in het geheim mee te werken met de Amerikaanse geheime diensten zonder dat ze daar ook maar iets over mogen zeggen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond