Deel dit artikel
-

Robot leest nieuwsbulletins NH radio voor

De regionale omroep NH Radio begint een experiment waarbij het zijn nieuwsbulletins niet door een mens maar door een machine laat voorlezen. Geschreven tekst van de redactie wordt in de vroege ochtend automatisch gegenereerd als spraakbrerichten.

Wie de vrouwenstem wil horen (audiofragment) moet vroeg opstaan, want ze is vooralnsog enkel te horen tussen vijf en zes in de ochtend. Als het aan stationsmanager Arjan Snijders ligt zal de technologie van XS2Radio in de toekomst vaker worden ingezet.

“Wij maken ook elke dag diverse bulletins voor smartspeakers, die nu worden gelezen door onze nieuwslezer. Hoe interessant zou het zijn 24 uur nieuws-updates te kunnen aanbieden via deze techniek?”

De technologie kan ook worden gebruikt voor jingles, muziek, podcasts of radiocommercials. De stemmen, die toch ietwat synthetisch overkomen, kunnen zonder al te veel moeite worden vermengd met het audiodesign van de zendende partij.

NH Radio zou de eerste radiozender in Nederland zijn die text-to-speech inzet voor automatisch gegenereerde nieuwsbulletins.

Foto: Sascha Kohlmann (cc)

Deel dit bericht

1 Reacties

Michelle Mostaerdt

Een paar jaar geleden klonk een door een computer gegenereerde stem als een door een computer gegenereerde stem. Inmiddels wordt het niveau gehaald van een lokale omroepmedewerkster die bij gebrek aan beter word ingezet. Da’s toch een stap vooruit!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond