Deel dit artikel
-

‘Rotterdamse activiteiten Nestpick winstgevend’

Huurbemiddelaar voor kamers en appartementen Nestpick is winstgevend in Rotterdam. In andere Europese steden ontwikkelt het zich die kant op. Het bedrijf staat op het punt een nieuwe financieringsronde bekend te maken.

Tussen vorig jaar en nu is voor de jonge oprichter Fabian Dudek veel veranderd. Toen zijn bedrijf Nestpick uit Rotterdam op het netvlies van Rocket Internet kwam, sloegen ze snel toe en overspoelden het bedrijf met groeigeld. Er werd verhuisd naar Berlijn en de groei-explosie stond al geplot.

Maar in plaats van expats en buitenlandse studenten blijkt 44 procent van de huurders van kamers en, steeds vaker, appartementen lokaal inwoner te zijn. En snel internationaal opschalen bleek ook niet mogelijk, omdat de IT-systemen nog niet op orde waren. “Met een nieuwe release van ons product in april van dit jaar hebben we veel handwerk kunnen wegprogrammeren”, aldus Dudek tegen Emerce.

Kort voor de zomer heeft de jonge ondernemer een reorganisatie moeten doorvoeren. Naar verluidt moest meer dan de helft van de medewerkers de onderneming verlaten. Terugkijkend zegt Dudek dat de omvang van het bedrijf nu de ambities weerspiegelt. De hele wereld op Uber-achtige wijze veroveren was simpelweg niet mogelijk. “Uber is in business als ze in een stad tien chauffeurs hebben. Wij moeten op ieder ogenblik duizenden kamers beschikbaar hebben in ons bestand, plekken waar je morgen direct in kunt.”

Hoewel het bedrijf in zijn groei-ambities een pas op de plaats maakte, betekent dat niet dat het stil stond. Het heeft inmiddels inventory in dertig steden, 23.000 zogeheten nests, en groeit iedere maand met tachtig procent. “Rotterdam is winstgevend, de andere steden ontwikkelen zich goed die kant op. Bovendien hebben we een re-rentalratio van zeventig procent”, wat inhoudt dat wanneer een huurder na een x-aantal maanden of kwartalen vertrekt, dat de locatie rap weer verhuurt is.

Dudek durft tegenwoordig zover te gaan om verhuurders te garanderen dat kamers verhuurt worden en eventuele tijdelijke leegstand te vergoeden. “We zitten meer op de ervaring, zowel voor de huurder als verhuurder. Wanneer een nieuwe huurder arriveert zorgen we ervoor dat er boodschappen zijn gedaan. Dan kom je toch prettig binnnen. De verhuurder besparen we tientallen uren werk met ons systeem, zo efficient is het ingericht.”

Veel van de aandacht van Nestpick gaat nu uit naar het opbouwen van lokale inventory in de grote Europese steden waar het nu zit. “Zodra je tussen de twintig en veertig procent van de inventory van het aanbod hebt, volgt de rest bijna vanzelf.”

Binnenkort maakt de geboren Duitser bekend een nieuwe financieringsronde te hebben afgesloten. Over de omvang en de naam van de investeerders houdt hij zich nog op de vlakte. Over de bestemming van de nieuwe middelen niet. “Het meeste geld zal naar het product gaan, ons systeem. De basis staat er. We kunnen nu de mooie, aantrekkelijke dingen gaan maken voor de verhuurders en huurders.” Verkeer bij zoekmachines en performancenetwerken hoeft hij niet in te kopen. “Vijftig tot tachtig procent van het verkeer is organisch.”

Nestpick heeft dit jaar tweeduizend boekingen afghandeld, waarvan het merendeel in Nederland. Van de 23.000 locaties over heel Europa staan er zesduizend in de zes grote Nederlandse steden. “We verhuren tachtig procent van het aanbod.”

Foto: zoetnet (cc)

Deel dit bericht

7 Reacties

Wim Plevier

Hier lijkt iets noet te kloppen.
Als je 80% van je voorraad van 6000 verhuurt, dan strookt dat niet met de 2000 boekingen die genoemd worden. In NL zou het dan al veel hoger moeten liggen, zelfs als in het buitenland geen enkele boeking is geweest. 80% van 23000 is een veelvoud van 2000.

Erwin Boogert

Vraag ik voor de zekerheid nog een keer na.

Erwin Boogert

Nestpick legt het zo uit: “De cijfers kloppen. Wij hebben een inventarisatie van 6000 in NL. Dit betekent niet dat wij deze ook al hebben verhuurd. Deze huizen zijn vaak nog bezet via een andere partij, maar zodra ze vrij komen, verhuren wij 80% van het vrijgekomen aanbod. Oftewel, zodra er beschikbaarheid komt, verhuren wij 80% van de beschikbaar gekomen huizen.”

Nesem

Vraag me af hoelang ze in Nederland op de markt blijven. Je mag namelijk geen commissie vragen aan huurders als je woningen van verhuurders op je website aanbiedt.

Ohad

Hi Nesem,

Dit is geen commissie. er worden namelijk veel werkzaamheden verricht voor de huurder. oa het controleren van de woningen, fotografie, huurcontracten etc. Daar mag je dus zeker een vergoeding voor vragen. Nestpick is een ex-portfolio bedrijf van Keadyn, en we hebben hier veel aandacht aan besteed.
Fabian: gefeliciteerd met de nieuwe ronde! klasse.

Jasper

Inderdaad Ohad, nestpick rekent zelf geen betaalde werkzaamheden dus de zogenaamde dubbele courtage is hier niet van toepassing.

Bas

Nog geen 3 jaar geleden zaten wij in een gedeelde ruimte met een piepklein Nestpick waar Fabian keihard aan het werk was om het in Rotterdam op de kaart te zetten. Top om te zien dat de groei doorzet en ook de goede cijfers! Proficiat Fabian!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond