Deel dit artikel
-

Ruime meerderheid VS online, wel grote digitale kloof

Van alle Amerikanen boven de achttien jaar heeft 56 procent toegang tot internet, aldus de Amerikaanse non-profitorganisatie Pew Internet and American Life Project . Meer vrouwen, Afro-Amerikanen en mensen uit lage inkomensgroepen zijn in de tweede helft van 2000 online gegaan. Toch bestaat er nog een omvangrijke 'digitale kloof', meer dan twee keer zoveel mensen uit hoge inkomens zijn online dan uit lage inkomens. De onderzoekers spreken van een "dramatisch verschil".

Pew Internet and American Life Project basseert zijn uitspraken op een onderzoek onder 3493 Amerikanen, waarvan 2038 toegang hebben tot internet. Volgens de onderzoekers zou er een afwijking kunnen optreden binnen het onderzoek van 3 procent.

Het totale aantal volwassenen wat online is, groeide in de tweede helft van 88 miljoen naar 104 miljoen, wat neerkomt op 56 procent van de totale Amerikaanse bevolking. Jongeren zijn overwegend online te vinden, ongeveer driekwart van de jongeren heeft toegang tot internet. Van de kinderen onder de twaalf jaar heeft 29 procent toegang tot internet. Ouderen hebben volgens het onderzoek van Pew Internet and American Life Project nog wel een achterstand. Van de leeftijdsgroep 65 jaar en ouder is vijftien procent op internet.

De onderzoekers spreken van een 'digitale kloof'. Van de huishoudens met een inkomen van 75 duizend dollar of meer bezit 82 procent een internetaansluiting. Terwijl onder de inkomensgroep die gemiddeld minder dan 30 duizend dollar verdient, 38 procent toegang tot internet heeft, wat een groei van tien procent betekende ten opzichte van de termijn ervoor.

Het percentage vrouwen dat toegang heeft tot internet is gegroeid met 9 procent, inmiddels beantwoord het aantal vrouwen online aan het gemiddelde van alle Amerikanen. Het aantal Afro-Amerikanen op internet steeg van 35 naar 43 procent en bij Spaanstaligen steeg het percentage van 40 naar 47 procent. Opvallend is dat de Spaanstaligen die al toegang hadden tot internet juist minder gebruik gingen maken van internet.

In de tweede helft van 2000 ging 56 procent van de internetgebruikers elke dag het web op, een stijging in vergelijking met de eerste helft van vorig jaar toen 52 procent elke dag ging surfen. Daarnaast gaf 52 procent van de ondervraagden aan ooit online iets gekocht te hebben, een groei van zes procent ten opzichte van de periode ervoor.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond