Deel dit artikel
-

Rusland doet chatapp Telegram in de ban

De Russische toezichthouder op media en internet Roskomnadzor heeft chatapp Telegram in de ban gedaan. Miljoenen Russen kunnen hun favoriete boodschapper niet meer gebruiken omdat de maker weigert om de overheid een achterdeurtje te geven om af te luisteren.

De lokale autoriteit legde afgelopen jaar steeds strengere eisen op aan internet- en mediabedrijven. Voor Telegrams oprichter Pavel Durov (foto) is nu de grens bereikt. Bedrijven moeten zich apart registreren bij de overheid en in het geval van de berichtendienst wordt ook toegang verlangd tot het kernsysteem. Onder het mom van terrorismebestrijding willen inlichtingendiensten kunnen meeluisteren.

Doerov weigert aan de laatste eis te voldoen en wordt daarom sinds vrijdag geblokkeerd op zijn thuismarkt.

Internetproviders moeten op last van de rechter de toegang tot Telegram versperren. Daarop hevelde het bedrijf een deel van zijn infrastructuur over naar clouds van Amazon en Google. Roskomnadzor reageerde vervolgens door 1,8 miljoen IP-adressen van de internetgiganten te laten blokkeren. Gevolg: een reeks volledig legitieme apps die via betreffende IP-adressen beschikbaar zijn, zijn in Rusland niet meer te gebruiken.

Durov raadt zijn gebruikers aan zijn app niet te verwijderen, voor het geval hij uit de Play Store en App Store wordt verwijderd, en wel VPN’s te hanteren voor toegang.

Vanochtend, zo meldt persbureau Reuters, heeft Rusland Apple en Google gevraagd om Telegram uit hun downloadwinkels te verwijderen.

Foto: Techcrunch (cc)

Dit bericht is 9 keer gedeeld

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond