Deel dit artikel
-

Samenwerking Bertelsmann en Napster

Bertelsmann (BMG) en Napster gaan samenwerken bij het aanbieden van muziek. Via Napster kunnen straks tegen betaling nummers uit de catalogus van Bertelsmann gedownload worden. De website die gratis muziek verspreidt, maakte recent bekend dat het werkt aan een betaalde dienstverlening, op basis van abonnementen. Bertelsmann zal een van de investeerders worden.

Bertelsmann is nog steeds een van de partijen die een rechtszaak heeft aangespannen tegen Napster, een zaak die nog steeds loopt. Het Duitse concern heeft aangegeven de aanklacht te laten vallen, zodra Napster met abonnementen gaat werken. De rechtszaak was aangespannen door de RIAA, een verbond van de muziekindustrie, die vond dat de manier waarop Napster muziek verspreidt illegaal is en de rechten van muzikanten schaadt.

Eerder al was er overleg tussen Bertelsmann en Napster, zo bleek tijdens de rechtszitting. Napster-oprichter Hank Barry liet weten dat hij meerdere voorstellen had gedaan aan de muziekindustrie, waaronder het instellen van een abonnement van 4,95 dollar per maand. Volgens Barry was geen enkele partij daarin geinteresseerd. Kevin Conroy, chief marketing officer van Bertelmann ontkende dit. Hij stelde dat er wel overleg was geweest met Napster.

Napster is vorig jaar opgericht en heeft nu naar schatting 38 miljoen gebruikers. De techniek van het bedrijf heeft de interesse gewekt van de platenindustrie. Napster start binnenkort met het ontwikkelen van nieuwe services. Een van de partijen die dit gaat financieren is Bertelsmann. Hoe groot de investering is hebben beide partijen niet bekend gemaakt, in the Financial Times wordt een bedrag genoemd van "niet meer dan 100 miljoen dollar".

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond