Deel dit artikel
-

Sanoma Ventures investeert in VirtuaGym

De investeringstak van Sanoma Nederland vergroot zijn belang in VirtuaGym, een site en app waarmee sporters hun prestaties bijhouden.

Financiële details over de investering maakt Paul Braam, die het bedrijf met zijn broer Hugo oprichtte, niet bekend. Wel bevestigt hij dat de transactie, anders dan bij de eerste investeringsronde, puur in contanten is. In 2009 stapte Sanoma in met De Telegraaf, IDG en Veronica Holding. Die investering was een combinatie van contanten en mediabereik bij de uitgevers.

“We gaan het nieuwe kapitaal gebruiken voor groei met marketing en sales. In technische gezien staat het platform al goed. In principe was de investering niet nodig, maar de technologische kant van de gezondsheids c.q. sportmarkt ontwikkelt zich nu snel. Daarom willen we onze groei versnellen.”

Dankzij goede beoordelingen in Google Play en iTunes’ App Store heeft VirtuaGym nu zo’n 2,5 miljoen gebruikers, van wie 45 procent vrouw is. Slechts tien procent van de leden bevindt zich in Nederland. De meerderheid van de gebruikers zit in Amerika. Zij kunnen een gratis basisproduct gebruiken of een betaalde Pro-versie. Daarnaast verdient het bedrijf sinds kort geld door zijn app in licentie onder white label te verkopen aan sportscholen.

De app en site stellen gebruikers in staat om hun fitnessactiviteiten vast te leggen en daar doelen aan te hangen. De sociale component wordt in komende releases verder benadrukt, zodat sporters het meer met en tegen elkaar kunnen opnemen.

VirtuaGym bevindt zich een markt waarin bijvoorbeeld Runkeeper een bekende naam is. Braam: “We profileren ons niet puur als cardio-app, maar meer als fitnesstracker.”

De publieke API is bijvoorbeeld gekoppeld aan stappenteller Fitbit, een product dat in een markt wedijvert met onder meer Nike+ Fuelband en Jawbone Up. “We zoeken contact met hardwareleveranciers in de fitness. Zij zijn goed in hardware, wij in software. Er is echter nog weinig standaardisatie in de markt in termen van protocollen en apparatuur en de ontwikkelingen gaan langzaam.”

VirtuaGym is de zevende investering van Sanoma Ventures.

Foto: Robert Roche (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond