Deel dit artikel
-

‘Scale-ups moeten sneller ondersteuning krijgen’

Nederlandse ondernemingen met groeipotentie moeten in een veel vroeger stadium van hun ontwikkeling gerichte ondersteuning krijgen, zodat uiteindelijk meer van deze bedrijven doorgroeien tot scale-up. Dat concluderen de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en InnovationQuarter naar aanleiding van onderzoek naar snelgroeiende bedrijven in de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland.

Brabant en Zuid-Holland zijn samen goed voor 40 procent van de snelgroeiende bedrijven in Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE). Nederland telt verhoudingsgewijs nog altijd de meeste scale-ups van Europa, maar dit aandeel neemt al jaren af.

Hoewel zowel Brabant als Zuid-Holland boven het landelijk gemiddelde scoren, is de neergaande trend ook in deze provincies duidelijk zichtbaar. Tussen 2008 en 2014 is het percentage scale-ups in Nederland gehalveerd: van 11 procent tot 5,4 procent. Scale-ups zijn volgens de OESO bedrijven die over een periode van drie jaar meer dan 20 procent omzet- of werknemersgroei per jaar hebben weten te realiseren. De classificatie geldt alleen voor bedrijven die aan het begin van de periode 10 of meer medewerkers hadden en/of een omzet van minstens 5 miljoen euro.

In samenwerking met overheden, kennisinstellingen en het bedrijfsleven wil men de dienstverlening de komende jaren zodanig aanpassen dat meer ondernemers kunnen doorgroeien tot scale-up.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond