Deel dit artikel
-

D66 wil meer geld voor startups en scaleups

Er moeten wegen worden gezocht om de beschikbare hoeveelheid durfkapitaal voor startups en scaleups te vergroten. Dat staat in het gisteren gepresenteerde verkiezingsprogramma van D66.

Ondernemers bouwen niet allemaal aan de nieuwe Uber of TomTom. Veel ondernemers starten activiteiten in dienstverlening, in horeca, in zorg, in bouw, in duurzame maakindustrie. Ook die moeten volgens D66 beter ondersteund worden.

Nederland loopt volgens de partij steeds verder achterop met investeringen in innovatie. D66 wil daarom 1 miljard euro extra investeren in innovatie. Ook bij het stimuleren van publiek-private of privaat-private samenwerking, het binnen brengen van Europees geld en het versterken van clusters van bedrijven, onderwijs en overheid, blijven overheidsinvesteringen nodig.

De groei zelf wordt het beste aangejaagd en ondersteund in stad en regio, stelt D66. Daar kan innovatie worden gestimuleerd en ontstaan economische clusters. De Tech Valley rond Eindhoven, Food Valley rond Wageningen, de biomedische activiteiten in Leiden, de Energy Valley rond Groningen, de Security Delta rond Den Haag en de digitale positie van Amsterdam zijn slechts voorbeelden van de kracht van deze clusters.

D66 wil dat overheden in stad en regio de ruimte krijgen het voortouw te nemen in het aanjagen van dergelijke succesclusters. Dat vraagt om ruimte voor experimenten. Bijvoorbeeld op het vlak van samenwerking tussen bedrijfsleven, beroepsonderwijs en uitkeringsinstanties.

Deel dit bericht

3 Reacties

Z.Eur

En natuurlijk gaat weer een of andere ambtenaren comissie bepalen welke start-up de taxpoet gaat krijgen.
Alsof dat alleen al niet gedoemd is te falen.
Misschien dat ze beter eens kunnen kijken naar het klimaat waarin de start-up zich zouden moeten bewijzen.
Aan de vele overbodige regeltjes en en dominantie van de vastgoedmaffia zijn zaken waar de politiek wel wat aan kan doen mits de wil er voor is.

b Martmans

Mooi dat de D66 veel aandacht schenkt aan de tech sector, jammer dat de meeste andere partijen het compleet lijken te negeren.

Anjo van den Brink

Mooi initiatief, echter dan wel zonder dat de startups een garantie van een vervolg financiering moeten hebben.

Nu wijken veel startups uit naar het buitenland voor financiering, met alle gevolgen van dien.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond