Deel dit artikel
-

Schade bij S.E.C. leidt mogelijk tot seponeringen

Het is nog steeds niet duidelijk hoe groot de schade is die de Securities and Exchange Commission SEC , de waakhond van de Amerikaanse beurshandel, heeft opgelopen als gevolg van de vernietiging van het World Trade Center, waar de SEC drie verdiepingen huurde. Alle werknemers konden ongedeerd het gebouw verlaten, maar van een deel van de informatie waarover de SEC beschikte blijken geen back-ups te bestaan, zo meldt de New York Times.

Het voorgoed verloren gegane materiaal betreft het soort gegevens waar doorgaans vrijwel niemand aan denkt bij het maken van een back-up, zoals handgeschreven aantekeningen op documenten, informele notities, aantekenboekjes, kladblokken en dergelijke, maar in een paar gevallen zou het ook gaan om bewijsmateriaal van meer officiële aard. De SEC ziet zich nu gesteld voor de taak om, de beperkte middelen indachtig, te besluiten welke zaken gereconstruceerd gaan worden. De verwachting is dat een aantal zaken geseponeerd zal worden omdat de reconstructie te veel tijd en middelen zou vergen.

Toch zegt Harvey Pitt, SEC voorzitter, dat geen misdrijf of onregelmatigheid onbestraft zal blijven: "Niemand die wij aangeklaagd hebben of wiens gedrag wij onderzoeken moet ook maar voor een moment twijfelen aan onze vastberadenheid om door te gaan met het nastreven van gerechtigheid in dergelijke zaken."
Juristen van de S.E.C. verklaren echter tegenover de New York Times dat een complete reconstructie van al het materiaal onmogelijk is, ook al omdat het niet alleen gaat om het reconstrueren van bestanden, maar ook het opnieuw opbouwen van een aantal (lang)lopende zaken en aanklachten.

Met onbeperkte middelen en voldoende tijd zou de Commissie volgens een voormalige S.E.C. advocaat alle zaken kunnen reconstueren, maar "tijd en middelen zijn niet onbeperkt".
De S.E.C. heeft een jaarlijks budget van 400 miljoen dollar, een bedrag waar volgens Barbara Roper van de Consumer Federation of America "geen vet" in zit. Een voormalige S.E.C. medewerkers zegt dat de gebeurtenissen ook duidelijk maken hoe verouderd de technologie van de S.E.C. was: "Van alle bestanden zouden eigenlijk electronische back-ups moeten zijn gemaakt."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond