Deel dit artikel
-

Schrijfparlement stopt na problemen met Google

Update. De online statistische spellingchecker 'Het Schrijfparlement' heeft zijn activiteiten alweer hervat. Eerder meldde de initatiefnemer dat de dienst was gestaakt, nog geen twee weken na de lancering, omdat zoekmachine Google weigerde Het Schrijfparlement toe te laten tot zijn wereldwijde directories. De initiatiefnemer pastte daarop de dienst aan door spellingskwesties als alternatief voor te leggen aan een "panel van taalliefhebbers". Onverwacht werd de toegang tot Google hersteld.

Het Schrijfparlement is een zogeheten statistische spellingvergelijker. Wie niet precies weet of het "email" of "e-mail" is, vult beide termen in op de homepage van de zoekdienst. De spellingchecker controleert vervolgens hoe vaak deze voorkomen op een deel van het internet. Iedere opdracht bestaat uit twee zoekacties bij Google, dat per gezocht woord een indicatie geeft van het aantal documenten waarin het woord voorkomt.

Sinds kort verscheen na elke zoekactie de boodschap dat Google geen zoekacties vanaf deze site mee toestaat. Initiatiefnemer Raphaël Steenbergen zei niet te weten waarom dit het geval is. "Er is grote kans dat de link automatisch is afgesloten omdat er teveel zoekacties achter elkaar binnenkwamen", zegt hij. Het Schrijfparlement kon volgens hem de eerste week al rekenen op 1200 pageviews en 500 actieve zoekacties.

Steenbergen verdiende geen geld aan de site, die gesponsord wordt door softwareontwikkelaar Stachanov. Wel vroeg hij "een symbolisch bedrag" van twee euro voor een lijst van meest gezochte woorden. Na vooruitbetaling werd deze naar een opgegeven e-mailadres toegestuurd.

Aanvankelijk liet Steenbergen weten dat de dienst helemaal was gestopt in afwachting van een mogelijke oplossing. Die oplossing blijkt nu te liggen in een "panel van taalliefhebbers" dat aangebode taalkwesties zal bespreken. Google blijkt zelfs weer toegankelijk voor het Schrijfparlement, al is niet duidelijk hoe lang dit zo blijft. De site van Schrijfparlement meldt dan ook: "Met een beetje geluk verschijnt hier nog de statistische uitslag via Google."

Deel dit bericht

4 Reacties

Daan

Vreemd, want als ik iets opzoek werkt het gewoon. Misschien houdt Google EMERCE goed in de gaten 🙂

Sacha Prins

Ik denk niet dat Google onder de indruk is van 500 (extra) actieve zoekopdrachten per dag. Terecht dat Google ze de toegang ontzegt. Ik ga toch ook geen helpdesk voor een boekwinkel openen? En als iemand dan een vraag komt stellen zeker de boekwinkel inrennen om in een boek de oplossing van de vraag te vinden. Dan werd ik ook van het trottoir gekegeld.

Paul

hmm, niet dat het antwoord op mijn vraag nu gegeven is: Met een beetje geluk verschijnt hier nog de statistische uitslag via Google: één van beide: 3560 keer gevonden (100 %)drag and drop: 1780 keer gevonden (50.0 %)drag & drop: 1780 keer gevonden (50.0 %).

Piet

Leuk, maar de antwoorden zijn niet per definitie correct. De test om de juiste benaming van een 'worstje van gehakt vlees' te vinden faalt deerlijk: frikadel: 990 keer gevonden (36.7 %)frikandel: 1710 keer gevonden (63.3 %)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond