Deel dit artikel
-

Schuldeiser zet Ipan.nl op zwart

De financiële crisis bij Interactive Professionals Association Netherlands IPAN heeft een dieptepunt bereikt. Een schuldeiser heeft gisteren de stekker uit de website van de internetvereniging getrokken. Volgens voorzitter Johan van Mil ontbeert de actie iedere juridische basis. "Gezien onze financiële situatie mogen wij geen crediteuren bevoordelen. Dat weten ze."

De site van IPAN is ontworpen door TV3000 . Dit bedrijf eist nu onmiddellijke betaling van 32.400 gulden. Volgens directeur Hans Kerkhof gaat het om maandelijkse licentie- en hostingkosten. "Vanaf de lancering van de site op 4 april is er geen cent voor deze kosten betaald", aldus Kerkhof. "Op een gegeven moment houdt het op."

De voorzitter van IPAN, Johan van Mil, overweegt juridische stappen te nemen tegen TV3000. Hij erkent dat IPAN de schuld moet betalen, maar vindt het bedrag onacceptabel hoog. "Productiekosten van honderdduizend gulden en maandelijks een bedrag van 4100 gulden voor hosting en licentie is belachelijk. Maar goed, het oude bestuur heeft dat zo afgesproken. Toen het nieuwe bestuur aantrad zijn we met TV3000 rond de tafel gaan zitten. Ze verlaagden uiteindelijk het bedrag naar 600 gulden per maand. Ze trekken nu de stekker eruit omdat wij daar niet op gereageerd zouden hebben." TV3000 stuurde volgens Van Mil op 21 december een laatste aanmaning per e-mail. "Die mail is naar één foutief e-mailadres gegaan, de ander naar iemand die op huwelijksreis was in Australië."

Kerkhof reageert laconiek op het verhaal rond de miscommunicatie. Het bewuste mailtje is naar meerder adressen gegaan, en bovendien heeft hij zelf vaak gebeld. "De stekker eruit trekken is een extreme maatregel, maar op gegeven moment houdt het op als je niet meer met ze in contact kunt komen", zegt hij. De licentiekosten lagen volgens Kerkhof in lijn met de ambities die IPAN met zijn site had. De productie ervan kostte honderdduizend gulden. "Het is een hoop geld, maar de productie was van tevoren doorgesproken. We zijn vier maanden bezig geweest met een contentmanagenemt, een ledensysteem, live seminar coverage, enzovoorts. Een deel daarvan is specifiek onder licentie van onze eigen softwaresystemen gemaakt."

Het incident is een dieptepunt in de financiële chaos bij IPAN. Onlangs werd bekend dat de vereniging een tekort op de begroting heeft van meer dan 90.000 gulden. Toen het huidige bestuur aantrad, bleek er geen financiële administratie te bestaan. Van Mil zegt dat hij de club van internetprofessionals eind januari uit het dal zal hebben getrokken. "In drie maanden tijd hebben we de kosten met negentig procent teruggebracht. Als de achterstallige contributiegelden binnen zijn gaan we de schuldeisers betalen. Tot die tijd mogen wij geen crediteuren bevoordelen. Dat weten ze bij TV3000, want ze zijn nota bene lid."

De site van IPAN zal overigens niet lang op zwart staan. Volgens Van Mil zijn Kees Zegers van Virtual Industries en Kees van Mourik van OOiPtech bereid om een tijdelijke site voor IPAN op te zetten. "Eind januari komen we dan met een totaal vernieuwde site", aldus Van Mil.

Deel dit bericht

16 Reacties

John Muijen

Misschien is het een idee om te stoppen met het door leden laten introduceren van niet-leden en deze niet-leden gewoon entree te laten betalen voor de maandelijkse borrel. Datzelfde geldt overigens ook voor wan-betalende leden. Gewoon entree laten betalen. Het kan aan mij liggen maar ik had altijd al het idee dat er tijdens de borrels meer introducees dan leden rondliepen.

Thomas

Het Lijkt met dat TV2000 zelf in de financiele moeilijkheden zitten en niet voor niets. Ze hebben in de hoog tijden natuurlijk zich zelf rijk gerekend en hebben geen opdrachten meer omdat andere klanten hier ook achter zijn gekomen. Resultaat noodacties om toch geld binnen te halen! Gezien de partijen die IPAN een warm hart toedragen uiterst onverstandig. Want ja het is financieel niet rooskleurig maar er zijn nog nooit zoveel leden op komen dagen op de ALV.

Een IPAN-lid

Hmmm, wat een raar verhaal. Een websitebouwer mag toch niet zomaar een site op zwart zetten zonder de eigenaar hier goed over te informeren? Zeker als deze club nog IPAN-lid is ook en eerst een poot heeft uitgedraaid en op de hoogte is van de situatie! Wij hebben het ook wel eens meegemaakt dat een klant niet wilde betalen, maar dan moesten we deze klant eerst in gebreke stellen. Johan en consorte: Succes met jullie claim en het binnenhalen van de contributies! Ik heb al betaald dus van mij heb je niets meer te vorderen;-)

Tom

Ik begrijp TV3000 volkomen en begrijp de bijval van eerdere reacties voor de IPAN niet. Als iemand een dienst verleent, dient die daar volgens de gemaakte afspraken betaald voor te worden. Als een eerder bestuur slechte afspraken gemaakt heeft, moet je hen daarop aanvallen en niet TV3000, die blijkbaar een goede deal hebben gemaakt.Laat de Interactive Professionals Association Netherlands niet de Interactive unProfessionals Association Netherlands worden.

Janneke

Ik ben het helemaal met Tom eens. De genoemde bedragen klinken hoog, maar je weet niet wat je ervoor krijgt dus of het te hoog is, is nog maar de vraag. En TV3000 had natuurlijk helemaal niets hoeven doen als IPAN fantsoenlijk zijn rekeningen had betaald. Het is tekenend voor de onvolwassenheid van deze branche dat uitgerekend een koepelorganisatie van internetprofessionals rekeningen niet betaalt en zoch over de gevolgen ervan klaagt. Niet TV3000 heeft zich rijk gerekend maar IPAN. Waarschijnlijk is zij onterecht uitgegaan van de betalingsdiscipline van de groeiende maar grotendeels niet-betalende, malafide achterban.

Henk Cornelissen

Thomas, hoe kom je op het idee dat TV3000 (ja TV3000, geen TV2000) zelf in de financiele moeilijkheden zou zitten? Ik ken het bedrijf als een gezond gefinancierd bedrijf met lean & mean overhead, goede klanten en personeel. Verder is het bedrag van honderdduizend gulden voor een uitgebreide site met CMS redelijk en dat is zeker "geen poot uitdraaien". Dus ik vraag jullie, Thomas & IPAN lid, eens met wat feiten te komen, ipv een ongefundeerd jankverhaal.

Ben Du Pree

Het is toch heerlijk te zien dat de internetprofessionals (kortweg iprofs) geheel in traditie nu ook hun eigen borrelclubje bijna op zwart hebben gezet. Door hetzelfde mismanagement waarin ze de eigen bedrijven al eerder aan deze traditie bijdroegen en op exaxt dezelfde wijze. Eerst de site op zwart en daarna kissebissen over de schuldige. Is dit dan (eindelijk) het werkelijke einde van deze windbuilen regering die de afgelopen maanden ons digitale land heeft vertegenwoordigd? Wat mij betreft schrijft Fransisco van Jole er een trilogie over (Lord of the Bytes?) en gaan we de verfilming (niet door TV300, want een bedrijf dat zulke bedragen voor bouw en hosting aan zijn eigen vereniging vraagt…..) heerlijk op een lokatie in Amsterdam (Societeit de Kring?) bekijken met een groepje gelijkgestemden. Waarschijnlijk is de stemming dan overeenkomstig met de ideeen waarmee de IPAN in het begin is opgericht. In de tussentijd driewerf hoera voor Kees&Kees die ouderwets en geheel belangeloos de handen uit de mouwen steken. Indien hulp gezocht … mail me.

Verbaasd Bovenbaas

Vreemde jongens, die IPAN! Geen financiële administratie? Niet eens met eerder afgesproken deals? (lijkt me overigens niet eens overdreven als het waar is wat ze voor IPAN 'zouden gaan doen')Opvallend is ook het goede voorbeeld dat er gegeven wordt om met een interactief basis medium als e-mail om te gaan. De persoon was op huwelijksreis! Prima natuurlijk (en gefeliciteerd trouwens!) maar is het niet vrij simpel om e-mail door te (laten) sturen naar anderen? Interactief betekend niet dat je niets meer hoeft te doen! Waarschijnlijk werd zijn post thuis wel netjes opgehaald… Geef het goede voorbeeld IPAN en wees inderdaad professioneel genoeg om contracten te betalen! Knap trouwens om de kosten met 90% te verlagen. Welke onzinnige uitgaven werden daarvoor gedaan? En toch: ik hoop dat dit snel achter jullie ligt, want er is wel behoefte aan een professionele organisatie, met aanzien, inzicht en daadkracht.

Oud IPAN lid

Ik kreeg net de email met de notulen van de laatste vergadering doorgestuurd. Het trof mij zelfs als niet IPAN lid dat het vorige bestuur IPAN in financieel opzicht heeft laten versloffen tot hoe het nu in de media komt. Belachelijk dat ze hiermee weg komen! Laat niet onverlet dat IPAN in de markt hard nodig is en dat de leden IPAN hierin moeten helpen door hun contributie tijdig te betalen. Bovendien is het logisch dat met tegenvallende contrubuties de kosten worden teruggedrongen door dat nieuwe bestuur. Beter dat dan dat IPAN op de fles gaat en de branche zonder een vereniging zit die op dit moment het hardst nodig is! En volgens mij geldt dat ook voor niet-leden, maar tevens voor de uitstraling van ons als branche…

wil

"De financiële crisis bij Interactive Professionals Association Netherlands IPAN heeft een dieptepunt bereikt. Een schuldeiser heeft gisteren de stekker uit de website van de internetvereniging getrokken. Volgens voorzitter Johan van Mil ontbeert de actie iedere juridische basis. "Gezien onze financiële situatie mogen wij geen crediteuren bevoordelen" Ik ben van mening dat dhr. van Mil momenteel een aantal (juridische en bedrijfseconomische) basis beginselen met voeten aan het treden is. Een gewone schuldeiser (crediteur) heeft naar aanleiding van een geleverde dienst het recht op betaling, het is inderdaad correct dat dit op basis van een gelijkheidsbeginsel gaat, in het geval dat een onderneming betalingsproblemen heeft. M.a.w. TV 3000 heeft recht op betaling van door haar geleverde diensten. Deze geleverde dienst staat natuurlijk in zijn geheel los van het feit of TV 3000 verplicht is om diensten aan ipan te blijven leveren zonder dat hier opbrengsten tegenover staan. Of garanties dat hier opbrengsten tegenover zullen staan. Een bedrijf dat in betalingsproblemen zit dient eerst van haar preferente crediteuren de schuld van af te lossen. Ik neem niet aan dat TV 3000 tot deze preferente crediteuren behoort een bank of investeringsmaatschappij zal eerder tot deze groep behoren. Indien TV 3000 dus door zou gaan met het leveren van diensten aan een instelling als ipan (zonder hier harde garanties voor tegenover te hebben staan)is TV 3000 bezig zichzelf te positioneren als een charitatieve instelling. Ik ben dus van mening dat het stoppen met het leveren van diensten een zeer verstandige beslissing is van een bedrijf als TV 3000, dit getuigd van een gezonde geest, die deze bedrijfstak, gezien sommige van bovenstaande reacties prima kan gebruiken. Het is al een klein wonder dat TV 3000 ipan een kleine 9 maanden gesponsord heeft, je zou je bijna af gaan vragen of dit publiciteitsoffensief van ipan jegens een van haar crediteuren misschien wel een move is om "legitiem" van een van haar grotere crediteiren af te komen….. Het lijk mij verstandiger voor ipan en haar voorzitter om zich eerst eens te focussen op haar debiteuren om hiermee vervolgens haar crediteuren af te lossen.

jan willem

Dat focussen op die dubieuze debiteuren is dus een taak van het oude bestuur voor Q1, zoals je hebt kunnen lezen. Wat meestal ook gebeurt, overigens ook een basisbeginsel, is dat het oude bestuur niet formeel wordt gedechargeerd voordat degelijke vlekjes zijn weggepoetst. Dat moet hier ook gebeurt zijn, anders lag die taak niet bij het oude bestuur maar bij het nieuwe. Dus niet Johan de rommel laten opruimen, maar de vorige -nog niet gedechargeerde- penningmeester!

wil

Beste Jan Willem, ik ken "johan" niet, maar ik ga er vanuit dat je hiermee de voorzitter van IPAN bedoelt. Aan zijn ongetwijfeld goede bedoelingen twijfel ik geenszins het betrof hier wat mij betreft slechts louter juridische en bedrijfseconomische kantekeningen n.a.v. zijn uitspraken in het artikel. Echter bij het nogmaals bestuderen van het betreffende artikel valt mij in de laatste alinea nog een vreemde zaak op. Hoe kan het zo zijn dat een instelling met grote financiële zorgen aan beide kanten van haar balans dan toch nog nieuwe (financiële) verplichtingen aangaat voor het (laten) maken en (laten) beheren van een nieuwe website. Bekijk je het vanuit zakelijk perspectief, dan denk ik, niet verstandig. Bekijk je het vanuit juridische perspectief dan zijn er nog veel meer vraagtekens bij te zetten. Inderdaad de huidige en vorige verantwoordelijke bestuurders moeten "Johan" ondersteunen en dienen de lopende zaken professioneel af te ronden echter ze moeten ook waken dat er geen nieuwe (solistische) blunders gemaakt worden. Het komt op mij allemaal goedbedoeld maar zeer amateuristisch over.

anon

Als lid van de werkgroep "Design" van IPAN weet ik dat Kees Zeegers van Veritate en Kees van Mourik van Ooip hebben aangeboden de site GRATIS te maken. Er zijn dus geen nieuwe verplichtingen aangegaan maar de kosten zijn drastisch verlaagd en er is voor noppes aan kosten een betere site geregeld. Volgens mij is er geen betere deal mogelijk, maar als je het beter weet dan mag je het zeggen! Verder vind ik het onwijze klasse van dit nieuwe bestuur dat ze in deze shit zijn gestapt en de problemen zo voortvarend aanpakken . Hier zouden velen van ons nog een voorbeeld aan kunnen nemen!

zky

nieuw jaarnieuw bestuur die de boel op orde zetnieuwe site door kees & kees (hulde)volgens mij komt het allemaal op z´n pootjes terechttot op de borrel!

Henk

Ik wil graag een serieuze oplossing voor twee problemen aandragen: Eenmalig entree heffen voor alle leden en niet-leden voor een discussie tussen o.a C.Hagen, J. Franken, M. Frackers enz. Gezien hun betrokkenheid en vooral openheid zullen ze hier zeker oren naar hebben en zal heel Emerce lezend Nederland hierop afkomen.

Een boos IPAN lid

Let op: IPAN heeft z'n deurbeleid gewijzigd. Niet-leden zijn te allen tijden welkom, maar betalen 5 euro entree bij de ingang. Introduce's kunnen op deze manier twee netwerk borrels bijwonen, daarna dienen ze IPAN lid te worden. "PAN; hoe langer hoe exclusiever ;-)" De laatste regel hadden ze beter kunnen veranderen inIpan gaat de First Tuesday kant op en zet introducees op zwart Door het bestuur en voor het bestuur is de slogan nu Een trouw ipan lid

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond