Deel dit artikel
-

Senaat VS ondersteunt strenger optreden tegen spam

Een boete van 500 duizend dollar of gevangenisstraf is een van de middelen waarmee de Amerikaanse senaat wil afdwingen dat nieuwe regels rond reclamemail worden nageleefd. De senaat stelde verplicht dat iedere reclamemail wordt voorzien van een opt-out adres.

De 'Can Spam' wet is ingediend door drie senatoren en werd goedgekeurd door het Commerce Committee van de Senaat, meldt InternetNews.com . Zowel Democraten als Republikeinen stemden voor het wetsvoorstel, dat nu door de Senaat behandeld zal worden.

"Mijn wet zal spam uitbannen door stevige boetes in het vooruitzicht te stellen en ervoor te zorgen dat consumenten de keuze krijgen om hun deur te sluiten voor dergelijke hyper-marketing", aldus senator Burns in een verklaring.

De wet geldt niet voor die gevallen waarin bedrijven een "bestaande relatie" hebben met een klant. Hieronder wordt verstaan dat er in de afgelopen drie jaar een transactie is geweest of sprake was van electronische correspondentie.

Behalve dit onderdeel, dat is opgenomen na aandringen van bedrijven, worden in het wetsvoorstel met name de regels aangescherpt. Zo mogen bedrijven geen adressen "oogsten" op websites. Het was met name eBay dat hierop had aangedrongen bij de Senaat, omdat de veilingsite merkte dat bedrijven die e-mailadressen verzamelen deze veelvuldig van eBay halen.

In het wetsvoorstel wordt verplicht gesteld dat iedere reclamemail voorzien is van een e-mailadres waarop de ontvanger van de mail zich kan afmelden voor toekomstige verzendingen. De verstuurder die werkt met fake adressen of geen adres vermeldt wordt in de 'Can Spam' wet een boete van tien dollar per verstuurde e-mail in het vooruitzicht gesteld, met een maximum van 500 duizend dollar. Ook wacht eventueel celstraf.

Verder keurde de commissie, maar nu meer verdeeld, ook een voorstel goed om misbruik van persoonsgegevens tegen te gaan. Internetbedrijven die persoonsgegevens verzamelen dienen daarvoor eerst toestemming te vragen van degene van wie de persoonsgegevens zijn. Op misbruik staat een boete van vijfduizend dollar.

Deel dit bericht

1 Reactie

Peter de Vries

Maar één vraag: Hoe willen ze de verzenders van SPAM aanpakken?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond