Deel dit artikel
-

SES Astra brengt internet naar de afgelegen boer

Boeren die in de buitengebieden wonen en geen toegang hebben tot breedbandinternet kunnen vanaf nu gebruik maken van een gedeelde satellietinternetverbinding. Dit moet goedkoper en sneller zijn dan een inbelverbinding.

SES Astra start samen met land- en tuinbouworganisatie LTO een initiatief om boeren in buitengebieden van breedbandinternet via de satelliet te voorzien. ASTRA2Connect moet agrariërs voor een vast en laag maandbedrag toegang tot breedbandinternet geven.

Leden van LTO in de buitengebieden hebben vaak geen toegang tot breedbandinternet. Zij moeten het doen met een inbelverbinding. "Een rekening kan oplopen tot honderden euro’s per maand", zegt Bill Wijdeveld, directeur van ASTRA Benelux. ASTRA2Connect heeft drie type internetverbindingen voor LTO-leden, namelijk van 256 kb/s, 512 kb,s en 1mbit/s.

Extra apparatuur

Boeren moeten extra apparatuur aanschaffen om gebruik te maken van internet via de satelliet, namelijk een schotel en een modem. Die kunnen met korting worden aangeschaft via Satelliet Electronics, dat het netwerk van Astra gebruikt. Volgens Wijdeveld zijn er geen latency-problemen met satellietinternet. "De data gaat over een afstand van 72.000 kilometer, in de praktijk gaat het om een fractie van een seconde. Dat merk je niet. Wat dat betreft is er nauwelijks verschil met gsm. Veel boeren kiezen er dan ook voor om de telefonie via de satelliet te laten lopen", zegt de Benelux-directeur.

Wijdeveld denkt niet te concurreren met technologie als Wimax of hsdpa. "Soms werkt Wimax of hsdpa niet bij deze gebieden. Bij satellietinternet is er geen extra investering voor de provider in een netwerk nodig. De satelliet is er al." Het lijkt vreemd om in een klein land als Nederland, satellietinternetverbindingen te exploiteren. Toch is er, volgens Wijdeveld, wel een markt voor. "De markt is niet enorm, maar als je de niches bij elkaar optelt is er toch een aardig potentieel."
 

Deel dit bericht

1 Reactie

hanco

zijn we eindelijk van die arogante KPN/Het net en telfort af die simpel zeggen u woont meer dan 3,5 km van de wijkcentrale af dus u moet blij zijn met 4,5 kb/sec download snelheid

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond