Deel dit artikel
-

SIDN: ‘Telefonische fraude met domeinnamen houdt aan’

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland waarschuwt voor de al maanden aanhoudende fraude waarbij telefonisch op agressieve wijze internetdomeinnamen aan de man worden gebracht. De organisatie kan zelf niets doen tegen de colportagepraktijken. Eind deze week bespreekt de SIDN in Europees verband of het op kan treden tegen de kwellende telefonische verkooppraktijken.

Al ruim een half jaar komen er nagenoeg dagelijks klachten binnen in het reactiepaneel van dit Emerce-verhaal over agressieve verkooppraktijken van internetdomeinnamen. De klachten gaan over het, vermoedelijk in Rotterdam gevestigde bedrijf, Global Domain Registration.

Valse voorwendselen

Het bedrijf belt bedrijven op met de melding dat ze pogingen tot domeinkaping signaleren. De gebelde ondernemer krijgt slechts kort bedenktijd om te beslissen of hij voor ongeveer 200 euro, bijvoorbeeld, een .eu- of .com-domein wil laten registreren.

"Ik noem dit pure fraude", zegt Roelof Meijer tegen Emerce. Meijer is directeur van de SIDN, de organisatie die in Nederland verantwoordelijk is voor de uitgifte en registratie van alle .nl-domeinnamen. "Ik zie het als fraude omdat, als gebelde bedrijven niet op het aanbod ingaan, er geen andere partij is die het domein aanvraagt. Dat is verkoop onder valse voorwendselen."

"Al maanden roep ik dat dit fraude is. En van de betreffende partij heb ik nog nooit een weerklank gehoord."

Biezen pakken

Global Domain Registration claimt dat ze in Rotterdam aan het Heiman Dullaertplein is gevestigd. Maar een speurende Emerce-lezer schrijft op 5 februari 2007: "Volgens de pandeigenaar van het Ocean Business Centre is Global Domeinregistratie sinds vanmorgen hun hele gebeuren aan het verhuizen. Het is niet bekend waarheen. Alle telefoonnummers zijn afgesloten en de bedrijfsnaam is uitgeschreven uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel."

Het bedrijf is volgens deze registratie bij de Deense Kamer van Koophandel gelieerd aan Nordic Business Tech. Googles geheugen toont ook een Nederlands verband tussen deze twee bedrijven. De recente vacatures van Nordic Business Tech verwijzen nu door naar vacatures van het bedrijf Pro Communication uit Rotterdam. Het gaat om vacatures voor een callcenter.

SIDN waarschuwt herhaaldelijk

In november 2006 uitte SIDN al waarschuwende woorden over deze telefonische verkooppraktijken. Op haar website herhaalde SIDN deze waarschuwing begin februari 2007. Directeur Meijer: "Zelf kunnen we er niets tegen doen, omdat we niet worden benadeeld. We kunnen er enkel tegen waarschuwen, voorlichting geven en doorverwijzen naar Fraudemeldpunt.nl."

De telefonische colportage is volgens de SIDN-directeur een onderwerp dat leeft onder de SIDN-deelnemers. Dat zijn de verkopers van domeinnamen, onder wie telecom-, hosting- en internetproviders. "Ze krijgen telefoontjes van hun klanten met vragen."

Op Europese agenda

Meijer: "Er zijn twee oplossingen voor dit probleem. Ten eerste moeten we goed voorlichting blijven geven over dit soort verkooppraktijken. We moeten samenwerken om dit te bestrijden, eventueel met Justitie."

De magere belangstelling van Justitie verklaart hij uit het feit dat de financiële schade relatief klein is, enkele honderden euro's per gedupeerde. Welke totale omvang de colportage heeft, is niet bekend.

Als tweede mogelijke maatregel noemt hij: "Benadeelden zouden hun klachten kunnen samenvoegen en een advocaat vragen er een zaak van te maken."

Eind deze week hebben de Europese beheerders van toplevel domeinnamen, verenigd in Centr, hun reguliere vergadering. Meijer zegt bij zijn Europese collega's te zullen peilen in welke mate domeincolportage bij hen leeft en het onderwerp verder ter discussie te willen stellen.

Rechter: ondernemers beschermd tegen colportage

Een jaar geleden oordeelde (link, LJN: AU9755) een kantonrechter, dat kleine zelfstandige ondernemers evenals particulieren door de Colportagewet worden beschermd tegen agressieve verkooppraktijken.

In het najaar van 2006 besteedde ook Tros Opgelicht aandacht aan de agressieve telefonische verkoop van internetdomeinen.

Fraudemeldpunt.nl was kort voor publicatie niet in de gelegenheid om commentaar te geven. Global Domain Registration was op het gevoerde telefoonnummer niet bereikbaar voor commentaar.

Deel dit bericht

24 Reacties

Duh

Laat SIDN zich een keertje druk maken over zaken waar ze wel wat aan kan doen en waar ze wel rechtstreeks voor verantwoordelijk is: domeinkapers. En dan heb ik het over domeinkapers die zelf SIDN-lid zijn maar regelementen van de SIDN gewoon aan hun laars lappen, en systemathisch domeinnamen registreren die merknamen van andere bevatten. Dit in de wetenschap dat de rechthebbende liever het chantage-bedrag ophoest dan een kostbare en langdurige juridische procedure aan te gaan.

Henk

Ik denk dat het zowiezo beter is deze partijen te stoppen. SIDN kan wel dingen fout doen ofzoiets, maar wil niet zeggen dat deze partijen blijven bestaan. Het is een soort 'dwingen' wat die bedrijven doen.

Arjan

het is niet beperkt tot ons land. Ik word ook wel eens gebeld door een bedrijf uit Londen. Ik krijg dan te horen dat iemand een paar domeinnamen wil registreren maar omdat de namen zoveel op mijn bedrijfsnaam lijken, krijg ik de kans om ze eerder te registreren. Moet ik 5 domeinnamen voor 10 jaar vastleggen. Mooie scam!

Jeff Scipio

Telefonische fraude zou inderdaad hoog op de agenda moeten staan in Brussel omdat heel Europe hier helaas last van heeft. Je hier tegen wapenen is erg moeilijk. Wellicht dat een oplossing is dat ieder bedrijf, uit voorzorg, een systeem aanschaft waarmee telefoongesprekken worden opgenomen. Callcenters en banken werken hier al langer mee. Het lijkt op dit moment het enige middel om aan te tonen wat wel en niet toegezegd is door de telefoon.

Richard de Vlieger

Je denkt dat ze site betrouwbaar is zoals ANVS en toch heb ik dan mijn bedenkingen, al kan ik het niet hard maken!

Bailey

Wij zijn diverse malen gebeld met de melding dat een bedrijf in Schiedam onder onze naam wilde registreren. Of wij actie wilden nemen of akkoord gingen. Gelukkig moesten wij met deze en gene in ons bedrijf overleggen en hebben zij (Management Domeinnamen Registratie Nederland genaamd) diverse keren moeten terugbelen. Toen ze uiteindelijk belden met 'de deadline is vandaag 16:30 uur' besloten we er niet op in te gaan. Nu lezen we dus dat er meer achter steekt. Gelukkig op tijd. Maar wat een scam is dat zeg.

chantal

Vandaag telefoon gehad van Domain management registration met de mededeling dat er een aanvraag ingediend was voor .eu en dat ze de eigenaar van de .nl site op de hoogte willen brengen. Ze bieden nu de kans om alsnog .eu voor ons bedrijf vast te leggen. Wat een kolder! Ik vind het geldklopperij.

Wam

Ze zijn nog steeds actief, vandaag is 1 van onze klanten op deze manier benaderd. Gelukkig zonder succes.

M

Tip voor de mensen die er in gestonken zijn en spijt hebben: Met een beroep op bedrog dan wel dwaling kun je hier volgens mij wel onderuit komen. Dit betekent namelijk dat er een wilsgebrek is en dat maakt dat de overeenkomst vernietigbaar is.

Patrique

Ik ben net nog gebeld door "Europa Domein Registratie" dan onze bedrijfsnaam geclaimd was op de .net, .org, .biz, .info en .nu extensies.Ik vond het nogal een vreemd verhaal. Ik kende dit nog niet. Hij zou me een fax sturen en dan heb ik tot 3 uur vanmiddag te tijd om die te tekenen en retour te sturen…… Ik vertrouwde het niet, dus ben even gaan googlen. Ik ga het dus niet doen, nu ik deze verhalen heb gezien.

Bob

Het houdt inderdaad nog aan. Ik ben gebeld door de Domain Management Group; een dame met Zuid Nederlands accent. Ik ben gaan doorvragen. Het hoofdkantoor zou in Engeland zitten. Ik heb meer vragen gesteld, omdat ik het niet vertrouwde. Men wilde die niet beantwoorden . Na mijn mededeling aan mevrouw dat ze naar mijn mening voor een foute organisatie werkte hing zij snel op. Twee weken later werden we opnieuw gebeld. Nu was mijn vrouw aan de telefoon. Gelukkig had ik haar ingelicht en verliep het gesprek eender. Men was er echter achter dat wij al meerdere extensies geregistreerd hebben, dus moest DMG uitwijken naar dot-net als bedreigd adres. Ik hoop dat dergelijke criminele organisaties aangepakt worden. Bob

Patrick

Ben ook net gebeld door Management group, mevrouw heet Mohela v.d. Weert (tenminste dat zei ze). Ik vertrouwde het ook niet en vroeg om hun nr. ze gaf op 010-8034641. Nr. teruggebeld en was afgesloten. Ze belt eind van de middag terug. Ze zei dat iemand onze domeinnam met de extentie .biz wilde registreren en dat wij de 1e keuze haden omdat het onze merknaam was. PURE GELDKLOPPERIJ!!!!!

Erik

Ik dacht, laat ik ook maar eens een reactie plaatsen over onze ervaring.Mijn collega belde mij gisteren op dat hij van deze instelling gebeld werd en dat we ons domeinnaam met .com van hun konden kopen voor 290 euro en ons om 16:00 bellen anders zouden ze het aan een andere partij verkopen. Wij hebben het gelukkig anders aangepakt. We hadden tot op heden nog geen .com adres wat we eigenlijk al van begins af aan wilde hebben en dat waren we toen der tijd vergeten (we hadden alleen een .nl adres) We hadden dus 2 uur de tijd om te bedenken wat we doen…heel simpel, bij je eigen webhosting het .com adres registreren en kijken wat ze te vertellen had als het 16:00 was :-)Ze belde mijn collega om 16:00 om te vragen of we er al uit waren, "waarna mijn collega de vrouw netjes bedankte voor deze zinvolle informatie en haar uitlegde dat we het .com adres zelf al geregistreerd hadden voor 7,50 euro per jaar en nogmaals de vrouw bedankt voor de tip"Mijn collega vertelde mij dat het om precies 1 seconden duurde voordat ze de telefoon ophing :-)1-0 voor ons 😉 ,of is het inmiddels al 12-0 voor ons 😉

Max

Eeregister ben ik rond 13:00 gebeld door een mevrouw van de management groep, ze vertelde me dat een klant van hun de .com domein van onze domein naam (.nl) wilde registeren. Maar omdat wij het .nl domein bezitten voorrang krijgen. Ze hield daarom het domein naam 'bezet; voor ons. Ze vroeg aan mij of ik het .com domein wilde hebben, waarop ik ja zei. Ze wist me doodleuk te vertellen dat ik eenmalig 240euro daarvoor moest betalen. Waarop ik antwoorde dat ik dit via mijn partner-bedrijf (bezit zelf een ict bedrijf) voor 1/10 van dat bedrag kan doen. Maar ik zou het even overleggen met met compagnon en de mevrouw zou me om 16:00 terug bellen. In overleg met mijn compagnon direct actie ondernomen en zelf het .com domein geregistreerd! De dag erna belde mevrouw van de management groep terug of ik al een beslissing genomen had. Ik vroeg haar of het om het .com domein ging..zegt mevrouw doodleuk nee over het .info domein! Ik zeg nou gister zei u nog het .com domein. Zegt mevrouw, nee het gaat over het .info domein want het .com heeft u al in uw bezit. Ik zeg klopt heb ik lekker gister lekker geregistreerd :D. En toen was het tuut tuut tuut en ze had opgehangen..  Mijn vraag is. Hoe pakken we deze mensen aan? Kan ik hier tegen aangiften doen? Ieder ander bedrijf zonder verstand van zaken trapt hier zo in. Gelukkig heb ik enige zaken van kennis betreft domeinen etc. en weet ik hoe ik kan controlen of een domein naam vrij is maar dit vind ik absurd voor woorden..ze belde trouwens met een anoniem nummer en toen ik een beetje doorvroeg naar de precies bedrijfsnaam was ze ook niet echt duidelijk..

Anoniem

Kan iemand van Emmerce dit topic linken aan het grote topic over deze opl*chters? http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=1672850

Patrick

Dus, vandaag gebeld op m'n werk: een ander bedrijf (ze kunnen niet vertellen wie, op verzoek van het 'andere bedrijf') wil de .biz, .nl & .nu versies van onze .com vastleggen. Ze hebben ons gebeld omdat wij 'de eerste rechten hebben (?)' en voor 229 Euro per domein kan ik deze 3 domeinen aan ons bedrijf koppelen en een ander kan dat dan dus niet meer. Wat een kul zeg.. Ze bellen zo terug, tegen 14:30.. zal ze even aan de lijn houden, kijken wat ik van ze los kan trekken..

Sjaak

Kun je het gesprek voor me opnemen? Sjaak

Paul

Vandaag ook gebeld door dit bedrijf.Ook weer het verhaal dat een ander bedrijf ons domein met andere extensie wilde claimen. Laat dat nou net een domeinnaam zijn die we helemaal niet gebruiken. Hem afgepoeierd en eens gaan googlen. Ik had dus een goed voorgevoel. Absurde technieken.

Priscilla

Vanmiddag ben ik gebeld door Domein Management Group te Rotterdam. Gelukkig kijk ik regelmatig het programma Opgelicht! en dit onderwerp is een tijdje geleden daar uitvoerig besproken. Ze (heb helaas geen naam) vroeg naar de marketingmanager dus ik zei dat ik dat was, ze vertelde dat een ander bedrijf onze domeinnaam.be wilde registreren en of ik dat wilde toestaan. Het leek me al stug dat die nog vrij was en ik heb nog eens gevraagd van welk bedrijf ze was, ik vertrouwde het niet echt, dus gezegd dat ik het absoluut geen probleem vond als dat andere bedrijf die domeinnaam zou registreren. Daarmee was de kous af, ze zei alleen; ok dan ken ik de domeinnaam aan dat bedrijf toe. Hierna ben ik ff gaan kijken of deze domeinnaam nog vrij was en nee dus en ik kwam via google meteen op http://www.dutchcowboys.nl/cybercrime/10742 waar veel reacties zijn te lezen van mensen die benaderd zijn door hun. En ik dacht ik zet het ook maar ff hier neer. Vind het echt schandalig gewoon.

Fons Verduin

Blijkbaar speelt dit probleem nog steeds. Wij zijn deze week ook door hen benaderd en voelden al nattigheid. We hebben het gesprek opgenomen met een mobiele telefoon. Ik heb me niet verdiept in de status van de europese aanpak of welke actie dan ook, maar we willen wel one bijdrage leveren in de aanpak van dit soort fraudeurs. Als er behoefte bestaat aan de opname, dan willen we die graag ter beschikking stellen.

Albert Hoeks

Ik ben wel zo dom geweest om er in te trappen! Maar na een fax en een telefoongesprek zijn ze niet thuis.10 facturen verder, dreigen ze met een engels advocatenkantoor.(Domain management)Iemand ervaring of dit werkelijk gaat gebeuren?

Guido

Nou laat maar voor de rechter komen!haha, heb je ze meteen te pakken 🙂

Rudi

Anno 2016 nog steeds actueel. Ik werd vandaag gebeld door …domeinregistratie… om nog een meer extensies te kopen. MAAR DAN WEL ALLEEN NU TELEFONISCH AFSLUITEN, en geen mogelijkheid om het op mail te zetten om even het verhaal en voorwaarden te lezen.
Dus dikke doei, tuut tuut tuut….

Maarten

Nu 2022 nog steeds. Eerst een mail over het claimen van een .com adres en later een telefoontje over bescherming van de .nl site en het eerste recht. Met argumenten over ranking in google en bedrijfsschade. Per direct beslissen en 10 jaar vast leggen binnen benelux.

Beslis nooit on the spot en zoek het eerst uit. Gelukkig maar.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond