Deel dit artikel
-

“Sites Telegraaf pas in 2004 winstgevend”

Telegraaf stopt met siteShopper.nl en veilinghal.nl, twee sites die volgens de directie niet tot de kernactiviteiten behoren. Is de internetstrategie van Telegraaf hiermee net zo stuurloos als die van uitgever PCM?

De aankondiging deze week dat Telegraaf stopt met twee commerciële webdiensten, kwam niet als een verrassing. De internetacitviteiten van het krantenconcern lijden al jarenlang verlies. Kostenbesparingen waren al in september aangekondigd, evenals het besluit de internetactiviteiten organisatorisch dichter bij de holding te trekken.

Toch lijkt het besluit om twee sites te schrappen op een korte-termijn beslissing. Het gaat slecht met het advertentieklimaat, dus moeten twee sites sneuvelen. Betekent dit nu dat Telegraaf net als uitgever PCM de internetstrategie niet goed van tevoren heeft uitgedacht? Reinier Westeneng, media-analist bij SNS Securities, denkt van niet. "Alle uitgevers, ook VNU en PCM, zijn teruggekomen van hun beslissing de internetactiviteiten als een standalone organisatie neer te zetten. In het geval van Telegraaf vind ik het vervolgens een logische stap om activiteiten als een veilingssite, die niet tot hun kerntaken behoort, te stoppen. Kijk, ze moeten niet stoppen met reiskrant.nl, dan raak je de organisatie echt in het hart".

Telegraaf leek het medium internet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld PCM, al vanaf het begin structureel beter aan te pakken. Lezers van de nieuwssite Telegraaf-i werden doorgesluisd naar een reeks sites die voortbouwden op de papieren content. Auto.Telegraaf.nl , Vacatures.Telegraaf.nl en DFT.nl waren producten waar op termijn geld voor gevraagd kon worden. Pure commerciële initiatieven waren er ook, zoals een veilingssite ( veilinghal.nl ) een prijsvergelijkingssite ( elcheapo.nl ) en chatweb.nl . Al deze activiteiten werden ondergebracht in Telegraaf Elektronische Media (TEM), dat weer resorteerde onder Dagblad de Telegraaf. TEM hield zich zelfstandig bezig met de sitebouw, het beheer en het commerciële traject. In 2000, volgens de directie "een turbulent internetjaar", kreeg TEM zijn eigen directeur. Het personeelsbestand groeide naar ongeveer 50 medewerkers.

Ondanks deze grootschalige aanpak slaagde Telegraaf er niet in de internetactiviteiten winstgevend te maken. De kosten voor TEM liepen in 2000 op tot 54 miljoen gulden, terwijl daar maar 3,7 miljoen aan omzet, voornamelijk uit de verkoop van banners en buttons, tegenover stond. Sindsdien is de situatie alleen maar verslechterd. In de eerste helft van 2001 waren de verliezen al opgelopen tot 35 miljoen gulden. Tot nu toe maakte dit niet uit, zolang de papieren uitgaven maar winst maakten. Helaas gaat het daar nu juist niet goed. De winst zakte in de eerste helft van dit jaar naar 42,3 miljoen gulden, tegen 67,9 miljoen het jaar ervoor. Hoge productiekosten en gedaalde advertentieinkomsten zijn de inmiddels bekende oorzaken. Het advertentievolume van De Telegraaf nam in het eerste halfjaar van 2001 af met 10 procent.

Wil dit nu zeggen dat de internetacitviteiten van Telegraaf ten dode zijn opgeschreven? Volgens Westeneng kan het nog wel tot 2004 duren voordat de internetactiviteiten winst gaan opleveren. Niettemin zou volgens hem de onderneming slecht bezig zijn als meer sites geschrapt werden. Westeneng: "Telegraaf heeft net een aantal nieuwe tijdschriften gelanceerd. Ik kan je op een briefje geven dat deze nog geen winst opleveren. Moet je die nu dan maar stopzetten? Op korte termijn levert dit besparingen op, maar je brengt je lange termijn groei ermee in gevaar. De internetactiviteiten moeten daarnaast ook de kans nog krijgen zich te bewijzen. Daarbij is het al een voordeel dat online meer geintegreerd is met offline. Voor wat betreft de advertentiemarkt zijn er op die manier al veel kansen voor cross-selling".

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond