Deel dit artikel
-

SKO gaat online videocommercials meten

Stichting Kijkonderzoek gaat nog dieper het gebruik van online video in Nederland meten. Behalve de online uitzendingen van tv-zenders, en die van Sanoma, vallen daar nu ook videocommercials onder.

Daartoe breidt Stichting Kijkonderzoek (SKO) zijn contract met marktonderzoeker Nielsen uit. Het specifiek nieuwe onderdeel van dat contract is het ‘registreren, coderen en harmoniseren van online videocommercials’, legt directeur Bas Vos uit.

Deze metadata worden onderdeel van de SKO’s online videocijfers maar zullen ook apart aan de markt worden uitgeleverd. Mediabureaus, adverteerders en uitgevers krijgen hiermee een nieuw gestandaardiseerd ijkpunt voor de videoreclame die ze op internet uitzenden.

SKO’s bereik bestond tot op heden uit de online activiteiten van zijn leden, de tv-zenders. Daar wordt vanaf vandaag een nieuwe partij aan toegevoegd: Sanoma. De meetspecialist gaat de video’s op Sanoma’s sites en de commercials die daarop worden vertoond ook meten.

De online metingen worden verricht door comScore, GfK en Nielsen. Zij meten de online video’s van NPO, RTL en SBS. “Het is de bedoeling dat in de nabije toekomst ook streams voor andere zenders en publishers worden gemeten en gerapporteerd”. SKO gaat vanaf medio 2015 ook de rapportages van uitgesteld kijken verlengen van zes tot 28 dagen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond