Deel dit artikel
-

Skype gekloond

Hoewel er nog nauwelijks sprake is van een markt voor consumententelefonie via het internet, wordt Skype door sommigen nú al beschouwd als marktleider. En dus wordt het concept gekopieerd.

Het bedrijf van Kazaa-oprichters Friis en Zennström is in feite de leider van een bètamarkt, want de software van Skype is nog niet uit het ontwikkelstadium. Ze is alleen bruikbaar om andere Skype-gebruikers te bellen en kent geen telefoonboek. Wel heeft het gratis programmaatje de felbegeerde X-factor. Skype zegt al ruim negen miljoen downloads te hebben geteld.
Het Amsterdamse Voipster gaat vanaf deze maand ook peer-to-peer (p2p) telefonie aanbieden, en wil volgens directeur Sjoerd Hannema de Skype van de zakelijke markt worden. Hannema: “Voipster is bedoeld voor mensen in bedrijven die veel en intensief bellen. Ook gaan we ons richten op bedrijven die verspreid zitten over verschillende locaties in de wereld. Zeker als bedrijven in uithoeken zitten, heb je al een quick win”, beweert Hannema.
Voipster wil zijn p2p-softwarepakketten slijten bij telecombedrijven, isp’s en bedrijven met een eigen callcenter. Het bedrijf wil in ieder geval niet de consumentenmarkt op. “Die markt heeft Skype zich al toegeëigend en dat bastion gaan we dus niet nemen.”
Voipster wil abonnementen aanbieden tegen een vast bedrag per maand, waarschijnlijk rond de vijf euro per gebruiker. Voor dat bedrag kunnen deelnemers niet alleen onbeperkt de hele wereld bellen, maar ook gesprekken opzetten met vier deelnemers, voicemail inschakelen als ze afwezig zijn, gesprekken visueel ondersteunen en samen aan documenten werken. Het bedrijf wordt onder meer gefinancierd door Prime Technology Ventures.
www.voipster.com
www.skype.com
www.ptv.com/ptv.com

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond