Deel dit artikel
-

Spammers worden steeds crimineler

De Amerikaanse leverancier van serverapparatuur Netnews wil een spammer voor de rechter dagen vanwege identiteitsdiefstal. Gebruikers van onder meer Yahoo Mail ontvangen al enkele maanden met grote regelmaat spam waarbij de indruk wordt gewekt dat ze hebben getekend voor een opt-in lijst van een organisatie genaamd Netnews.com. De opt-in lijst bestaat echter niet, en Netnews weet van niets.

De berichten gaan vergezeld van een professioneel ogend logo en een verwijzing naar het adres www.netnews.com . Wie echter bij dit bedrijf wil klagen, ontdekt dat het logo en de opt-in lijst zijn verzonnen. Netnews vraagt gebruikers om de ontvangst van de spam inclusief headers te bevestigen via spamreport@netnews.com.

Ondanks regelgeving in sommige Amerikaanse staten bedienen spammers zich steeds vaker van een valse identiteit. Sommige spammers hebben zelfs al eens de naam en het logo van de anti-spam organisatie CAUCE gebruikt om de indruk te wekken dat ze legitieme reclame versturen.

Criminalisering onder bulkmailers neemt hand over hand toe. De National Criminal Intelligence Service in Engeland meldde onlangs dat zeker vijf Amerikanen per dag in Londense hotels op geldbehoevende Nigerianen zitten te wachten die per spam hun slachtoffers benaderen. Er zou twee miljard dollar per jaar met deze oplichting gemoeid zijn. Van de 37.000 slachtoffers die zich in de VS in 2001 hebben gemeld bij het Internet Fraud Complaint Center (IFCC) had het grootste deel gereageerd op e-mail.

Amerikaanse autoriteiten waarschuwen met name voor verwijzingen naar websites waarop hypotheekleningen worden aangeboden. Soms gaat het om sites waarbij criminelen informatie van consumenten proberen los te krijgen, zoals creditcard-informatie en gegevens voor sociale uitkeringen. Tussen de 500.000 en 700.000 Amerikanen worden jaarlijks het slachtoffers van dergelijke 'identiteitsdiefstal'.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond