Deel dit artikel
-

Sportzomer vooral op internet

NOS en NPO zullen de komende negen weken het EK Voetbal, Tour de France en Olympische Spelen in Londen voor het eerst ook via het tweede scherm verslaan.

Voor het eerst komen er bewegende beelden op het ‘tweede scherm’ en tijdens de Olympische Spelen op de website twaalf live-streams. Dat zegt manager ICT Jeroen Mol van de NPO tegen Spreekbuis, het blad voor omroepmedewerkers.

Mol heeft een team van zeven mensen vrijgemaakt om de sportzomer ook op internet tot een succes te maken. Werd in 2008 nog voorzichtig geëxperimenteerd met de mogelijkheden van internet, nu wordt online als een volwaardig uitzendplatform gezien.

Op het tweede scherm worden veel meer statistieken aangeboden. Met name over spelers die opvallen. Er zijn beelden beschikbaar vanuit allerlei verschillende standpunten.

Bij de Olympische Spelen zal nadruk niet zozeer liggen op het tweede scherm. Dat komt vanwege het grote aantal evenementen dat tegelijk plaatsvindt. Via nos.nl zal een groot aantal livestreams worden aangeboden. Alle beelden die vanuit Londen binnenkomen zijn rechtstreeks op de website te zien.

Inmiddels is ook de Sportzomer-app voor internettelevisies gelanceerd. Daarmee kunnen eveneens het EK voetbal, Tour de France en de Olympische Spelen worden gevolgd.

Om te voldoen aan bandbreedte en servercapaciteit zijn afspraken met grootste provider KPN. Die krijgt het signaal rechtstreeks aangeleverd. De rest (kabel) wordt bediend via het internetknooppunt AMS-IX.

De NPO weet niettemin niet helemaal hoe groot de belangstelling zal worden. Tijdens de WK in Zuid-Afrika, twee jaar geleden, had men 130 duizend kijkers op internet. Dat gaat nu een veelvoud worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond