Deel dit artikel
-

Start-up zegt oplossing te hebben voor last-mile

Een Amerikaanse start-up beweert de oplossing te hebben voor het probleem van 'the last mile'. EtherLinx biedt draadloos breedband op Wi-Fi standaard en over een afstand van 20 mijl (ongeveer 32 km). De beide oprichters van het bedrijf claimen dat hiermee op een goedkope manier het probleem van de 'last mile' opgelost kan worden.

De New York Times zocht het bedrijf op in Silicon Valley. De beide oprichters Layne Holt en John Furrier legden zelf het startkapitaal van 200 duizend dollar bij elkaar. "We zijn breedband junkies, ik kan me geen wereld voorstellen waarin mensen geen beschikking hebben over breedband", aldus Furrier. "Daarvoor zorgen is onze missie."

Het aanleggen van de 'last mile', het laatste stukje glasvezel tot aan de woning, is een kostbare onderneming. Hoe dit te doen zonder dat de kosten de pan uitrijzen en de investering nooit meer terugverdiend kan worden? Over deze vraag breekt menig bestuurder en politicus zich het hoofd. Tot op heden lijkt dit nog een onoverkomelijk probleem, hoewel gisteren bekend werd dat de stad Helmond een oplossing in gedachten heeft samen met het bedrijf Imtech Telecom . Aanleg van de 'last mile' in de gehele stad zou tussen de 10 en 20 miljoen euro kosten.

EtherLinx maakt gebruik van Wi-Fi (802.11b), een standaard voor dataverkeer via draadloze verbindingen. Op basis van deze standaard heeft het duo een techniek ontwikkeld ( Smart Spectrum ) waarmee via een antenne data over een afstand van maximaal 20 mijl verstuurd kan worden. Het omzetten van het signaal 'in Wi-Fi' voor gebruik binnenshuis wordt vervolgens gedaan met een soort antenne, die klanten aan hun huis kunnen bevestigen. Kosten daarvan worden geraamd op rond de 150 dollar per stuk.

Sinds een jaar voert EtherLinx een proef met de apparatuur in Oakland. Het heeft er inmiddels enkele klanten. Om meer aandacht te trekken werd een demonstratie gegeven rond een congres waar ook de CEO van Intel aanwezig was. Hoewel er interesse is van meerdere kanten zijn er nog geen partijen die in EtherLinx hebben geïnvesteerd. Grote bedrijven als Nokia zijn ook zelf met dergelijke technieken aan het experimenteren, bovendien is EtherLinx niet de enige start-up die mogelijkheden ziet met Wi-Fi. Het aantrekkelijke aan het idee van EtherLinx zijn de geringe kosten voor het verschaffen van breedband en de afstand waarover data verstuurd kan worden.

Recent is er een toename in Amerikaanse steden aan Wi-Fi 'hotspots', zoals in Pittsburgh . De toegang daar is mogelijk gemaakt door 3 Rivers Connect een door de overheid opgezette non-profitorganisatie. Maar in Pittsburgh, evenals in andere steden, beperkt het zenden en ontvangen zich tot een beperkt gebied, zoals de koffiehuizen van Starbucks , een park of een zakenwijk. Met EtherLinx zou in theorie een groot gedeelte van een stad van draadloos en snel internet voorzien kunnen worden.

Deel dit bericht

3 Reacties

Vince

Kent iemand de risico's van aftappen van dergelijke wi-fi verbindingen?

J.B.Roodbeen

Dit zou mijns inziens een aardige oplossing zijn voor die gebieden in Nederland waar het nog steeds niet mogelijk is om via een breedbandverbinding het Internet op te gaan.

Kees Snitjer

Ik krijg bij voorbaat al hoofdpijn; bijvoorbeld als m'n vriendin die op dinsdagvanond Sex in the City on demand bekijkt in een hoge resolutie, m'n magnetron en telefoon reduceert tot hoopjes smeulend plastic. Jaren geleden stond in het vakblad voor Electronica (Electuur) het ontwerp van een radio die, na aansluiting van een oortlefoon, niet eens een batterij nodig had om versterkt radiosignalen weer te geven…. En, misschien is dat een illusie, maar een aantal keren geneuriede ik een bepaald liedje, dat als ik de radio aanzette, daar wet voorgezet. Ik geloof niet dat we hier mee door moeten gaan.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond