Deel dit artikel
-

Startpagina delft het onderspit in ranglijst

Hyves is na Google inmiddels de grootste website van Nederland. Een zure appel voor Startpagina, die drie jaar lang op de tweede plek stond en die in 2004 zelfs op de eerste plek prijkte.

Met het bereik in unieke bezoekers per maand wist Hyves van de achtste plek door te stoten naar een tweede plaats. Buienradar (5) is de snelst groeiende runner-up en ook Relatieplanet (11) vliegt omhoog in de lijst.

Dit blijkt uit de doorlopende Visiscan website metingen van online onderzoeksbureau Multiscope over de eerste jaarhelft van 2008.

Andere groeiers in de top 20 zijn Live.com (3), 9292ov.nl (13) en Rtl.nl (17). Google neemt in deze lijst voor de vierde keer de eerste plek in. 

In tegenstelling tot de ranglijst over 2007 weten Planet.nl (27), Msn.nl (28) en Kpn.com (41) hun top 20-positie  in de eerste jaarhelft van 2008 niet vast te houden. Meest opvallende daler in de absolute top van de ranglijst is Startpagina.nl. De website daalt van een tweede positie naar een zesde positie.

De nummer 1, Google, behaalde een bereik van 91 procent, 11,7 miljoen unieke Nederlandse bezoekers. ter vergelijking, de nummer 20, Schoolbank, kende een bereik van 30 procent, 3,7 miljoen unieke bezoekers.

Hyves mag dan we de tweede plek in bezit nemen, aan Google kan de sociale netwerksite nog niet toppen met eem bereik van 62 procent, 8 miljoen unieke Nederlandse bezoekers per maand.

De ranglijst is gebaseerd op 6 verschillende maandranglijsten. Twee criteria zijn gebruikt om de volgorde van de ranglijst te bepalen.

Allereerst is gekeken hoe vaak een site in de maanden december 2007 tot en met mei 2008 in de uitgebreide top 100 ranglijst van Multiscope vertegenwoordigd was. Sites die 6 keer in de uitgebreide ranglijst voorkomen, staan per definitie hoger in de ranking dan sites die maar 5 keer of minder in de uitgebreide ranglijst voorkomen.

Daarna is gesorteerd op het gemiddeld aantal unieke bezoekers per maand om de verdere ranking te bepalen.


Bron illustratie: Multiscope

Deel dit bericht

6 Reacties

Miranda

Vreemde fout lijkt mij wel in de ranglijst. Sla er google trends maar een op na. Dan zul je zien dat Relatieplanet niet thuis zou kunnen horen in de top van Nederland. Zie onderstaande link  http://trends.google.com/websites?q=hyves.nl%2C+nu.nl%2C+startpagina.nl%2C+marktplaats.nl%2C+relatieplanet.nl&geo=all&date=all&sort=0

Lex

Ik verbaas me erover dat ze niet lager scoren, maar wat wil je in een land waar 60% van de bevolking op VMBO-niveau is blijven hangen!

Maarten

Panel-meting he. Zo 20e eeuw, niet echt betrouwbaar.

Kees

@ Lex:Heeft er niet heel veel mee te maken maar leuk dat je door bent gegaan naar je VMBO.Startpagina is erg in trek bij de 'oudere' nederlandse burger. De nieuwe generatie kent veel betere en aantrekkelijkere opties. Ik ook verbaas me nog steeds over het succes.

Lex

Haha, dankje Kees!  Verder dan HBO kwam ik niet maar ik doe m'n best (-; Ik denk dat het opleidingsniveau er wel veel mee te maken heeft, vandaar dat veel ouderen de voorkeur aan Startpagina geven zoals Kees al aangeeft. Mijn ervaring is ook dat de ouderen die wel hoger onderwijs hebben genoten de voorkeur aan Google geven.  De conclusie zou dus kunnen zijn dat Startpagina voor de lager opgeleide eerste generatie internetgebruikers is en op termijn samen met hen zal uitsterven.

Pieter

De standen in het artikel komen niet overeen met het plaatje van Multiscope…. Ik denk dat de auteur in de verkeerde kolom heeft gekeken bij Live, RTL en 9292ov.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond