Deel dit artikel
-

Start-up automatiseert suffe kantoortaken

Werken in de cloud klinkt digitaal en geavanceerd maar het brengt ook meer herhalende taken met zich mee. De start-up VionA kan die suffe klusjes weg automatiseren.

“Denk aan het digitaal verlengen van contracten vanuit uitzendbureaus. Het gaat per dag al snel om honderden documenten waarvoor medewerkers even zo vaak moeten inloggen op portalen en communicatie opzetten. Of rapportages draaien, salarissen verwerken of statusupdates ophalen en versturen naar klanten.”

Jasper Verbunt van het nieuwe bedrijf VionA schetst zomaar een paar typische repeterende klussen waar bedrijven dagelijks tot vervelens toe tegenaan lopen. “Er wordt steeds meer vanuit de cloud gewerkt, maar het nadeel is dat je herhalende taken dan lastig kan automatiseren.”

De Rotterdamse ondernemer ziet ook dat bedrijven – mede als gevolg van het coronavirus – meer en meer cloudpakketten inzetten. “De API’s die die pakketten bieden zijn echter vaak beperkt. Daarnaast moet je ook een applicatie ontwikkelen om bepaalde herhalende handelingen uit te voeren. Het is dan eenvoudiger een softwarerobot te maken die eenvoudig de handelingen van medewerkers kopieert.

De ondernemer, tevens eigenaar en directeur van digitaal bureau Redkiwi, bouwde met Crony-technologie een dienst die fungeert als – makkelijk gezegd – klikrobot. De implementatie kosten verschillen per proces, maar nemen meestal enkele dagen in beslag. Als het systeem eenmaal draait en het klikwerk overneemt, dan doet de virtuele robot dat tegen pakweg een derde van de kosten van een medewerker.

Verbunt is het bedrijf in, wat in jargon heet ‘robotic process automation’, begonnen met compagnon Sam van der Wagen. Ze zijn sinds begin oktober live en werken als eerste licentienemer met technologie van het Utrechtste bedrijf Crony. De ondernemers hopen eind volgend jaar met vier à vijf man extra te zijn. “Processconsultants die bedrijven adviseren over en helpen met het inregelen van deze vorm van automatisering.”

Foto: Logan Ingals (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond