Deel dit artikel
-

‘Start-upecosysteem creëert 130.000 banen in Nederland’

Het Nederlandse start-upecosysteem creëert 130.000 lokale banen in het gehele land. Dit blijkt uit de derde editie van het Startup Employment Report van Techleap.nl en CBRE, in samenwerking met Dealroom.

Het rapport toont aan dat sinds 2018 het aantal banen bij techstartups jaarlijks gemiddeld met 8 procent groeit. Dit zijn niet alleen technische banen. De meeste vacatures die momenteel openstaan zijn functies zoals sales, bedrijfsontwikkeling, juridische zaken, HR of klantondersteuning.

VC-investeringen en de groeiende ondernemingswaarde zijn aanjagers van deze constante banengroei. In 2021 is tot nu toe 5 miljard euro geïnvesteerd in Nederlandse start-ups, drie keer meer dan in heel 2020. Hiermee is Nederland het op twee na snelst groeiende Europese ecosysteem voor VC-investeringen. De totale ondernemingswaarde van het Nederlandse start-upecosysteem wordt nu gezet op 296 miljard euro.

Het rapport laat zien zien dat zorg, fintech, e-commerce, energie, foodtech de snelst groeiende sectoren voor werkgelegenheid zijn. 70 procent van de nieuw gecreëerde banen zijn in deze sectoren te vinden. E-commerce heeft de hoogste groei van meer dan 16% op jaarbasis sinds januari 2020.

De banen zijn verdeeld over heel Nederland, met het overgrote deel buiten de Amsterdam en de bredere provincie Noord-Holland. Groningen (met een groei van 10,5 procent tussen 2018 en nu) en Noord-Brabant (snelstgroeiende ecosysteem met de creatie van 4.500 lokale banen sinds 2018) onderscheiden zich van de andere provincies wanneer we kijken naar de banengroei.

De huidige Nederlandse arbeidsmarkt is op dit moment ongekend krap en veel start-ups hebben moeite om het juiste talent te vinden en aan zich te binden. Om ook op dit gebied de volgende stap te kunnen maken, is het belangrijk dat de Nederlandse overheid op de korte termijn kijkt naar een concurrerend belastingstarief voor medewerkersparticipatie en het erkennen van private coderingsscholen.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond