Deel dit artikel
-

Buitenlandse investeringen in Nederlandse startups zijn sterk toegenomen

Nederlandse startups en scale-ups hebben in het derde kwartaal van 2021 bijna 1,5 miljard euro aan durfkapitaal opgehaald, wat het totaal voor de eerste drie kwartalen 4,5 miljard maakt.  Daarmee is al drie keer zoveel financiering opgehaald als in heel 2020.

Dat blijkt uit het Quarterly Startup Report, een driemaandelijkse data-analyse van Dealroom.co, Golden Egg Check, KMPG, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), Dutch Startup Association (DSA) en Techleap.nl.

Het totaal opgehaalde groeikapitaal voor startups lag in het derde kwartaal wel lager dan in het vorige, maar dat komt vanwege een aantal megadeals in dat recordkwartaal. Vergeleken met de eerste drie kwartalen van 2020 is de toename nog altijd bijna 200 procent, wat betreft 2019 zelfs 270 procent.

Opmerkelijk is daarbij de opmars van Amerikaanse investeerders die vooralsnog niet worden bijgebeend door de Nederlandse fondsen.

Hoewel er meer durfkapitaal beschikbaar is vanuit Nederland, 1,1 miljard in de eerste drie kwartalen van 2021 ten opzichte van 690 miljoen in de vergelijkbare periode vorige jaar, lijkt de toename toch vooral te komen door buitenlandse investeringen. Het aandeel van deze, vooral Amerikaanse, investeerders in de totale investeringen in Nederlandse startups is sinds 2019 van 10 naar 55 procent gestegen. Het aandeel in de totale investeringen van Nederlandse fondsen in Nederlandse startups neemt daarentegen snel af, van 62 procent in 2019 naar 19 procent in 2021.

Het afgelopen kwartaal kende ook weer een aantal grote investeringsrondes van onder andere Picnic (€600 miljoen), Sendcloud ($177 miljoen) en VanMoof ($128 miljoen).

Een punt van zorg echter, is de trend dat VC fondsen zich terugtrekken uit investeringen tot 1 miljoen. Sinds 2018 is hun aandeel in deze vroege fase investeringen gehalveerd.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond