Deel dit artikel
-

STEMRA bijt in het stof in Chellomedia zaak

Auteursrechtenorganisatie STEMRA heeft wederom een juridische proefballon tegen UPC-dochter Chellomedia verloren. Het digitaal coderen van tv-programma’s is geen verveelvoudiging in de zin van de Auteurswet, zo oordeelde de rechter.

Dit blijkt uit het vonnis dat vrijdag is gepubliceerd. Chellomedia zendt programma’s uit die gecodeerd via een distributiesatelliet aan de kabel worden doorgegeven. De programma’s worden op audiovisuele dragers aangeleverd, maar moeten eerst gedigitaliseerd worden.

De zaak speelt al sinds 2005, en is al diverse malen voor de rechter geweest. In 2005 en 2007 oordeelde de rechter al eens dat STEMRA haar vordering onvoldoende had toegelicht.

STEMRA stelde dat Chellomedia een inbreuk maakt op auteursrechten door de aangeleverde televisieprogramma’s met muziekwerken uit het STEMRA-repertoire zonder toestemming digitaal vast te leggen.

Artikel 13a Aw van de auteurswet bepaalt echter dat er geen sprake is van een verveelvoudiging van een werk als het een tijdelijke reproductie betreft en een integraal en essentieel onderdeel vormt van een technisch procédé. STEMRA meende echter toch aanspraak te kunnen maken op het auteursrecht op basis van het feit dat het niet om een ‘online omgeving’ gaat, dus om dataverkeer via computernetwerken. Maar dat heeft de wetgever volgens de rechtbank slechts als voorbeeld genoemd zonder daarbij andere situaties uit te sluiten. STEMRA werd daarom enkele maanden geleden veroordeeld tot de kosten van het kort geding, 2136 euro.

Het is niet de eerste keer dat STEMRA en Chellomedia ruzie maken over het auteursrecht rond satellietuitzendingen. In het verleden diende al eens een soorgelijke zaak over de vraag of het opstralen van gecodeerde programmasignalen die bestemd zijn voor ontvangst van het publiek ook gezien moeten worden als een verveelvoudiging in de zin van de Auteurswet. Daarbij grepen de STEMRA juristen steevast terug op onduidelijkheden in een oud kabelarrest. Deze zaak eindigde in 2006 in hoger beroep bij het hof, dat op basis van Europese jurispudentie oordeelde dat STEMRA hooguit de kabelkopstations zou kunnen aanslaan.

Met de uitspraak rond het digitaal coderen van programma’s lijken de jarenlange probeersels van de STEMRA-juristen, waarover al langere tijd in omroepkringen flinke irritatie bestond, definitief verleden tijd.

Deel dit bericht

1 Reactie

Jonathan

En terecht. Dit is een puur technische aangelegenheid en heeft niets met de auteursrechten te maken. De Stemra moet eens ophouden iedereen tegen ze in het harnas te werken. Distributie kanalen als Chellomedia en anderen zorgen, direct of indirect, wel voor hun inkomsten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond