Deel dit artikel
-

Sterke stijging IOT malware en cryptominers

Malware voor het internet of things en cryptominers, software die computerkracht steelt voor het delven van cryptomunten, domineerden volgens beveiliger McAfee het derde kwartaal. McAfee Labs telde niet minder dan 480 nieuwe bedreigingen per minuut.

Malware voor het internet of things groeide 73 procent, illegale cryptomining met 71 procent, ondanks fors lagere waardes van de munten (pdf).

McAfee signaleerde ook een daling van nieuwe mobiele malware van 24 procent. Ransomware groeide nog steeds met 10 procent. GandCrab, een van de meest actieve families van ransomware, verhoogde het afkoopbedrag van 1000 naar 2400 dollar.

Sterk in opkomst zijn spam botnets met ‘sextortion’, waarbij gedreigd wordt om het surfgedrag van het slachtoffers te openbaren (tenzij er betaald wordt). De bekendste spambot op dit gebied heet Gamut.

Hoewel malware in zijn algemeen op de terugtocht is, groeide die voor macOS juist met 9 procent.

De sluiting in 2017 van darkweb marktplaatsen Hansa en AlphaBay heeft volgens McAfee nog steeds zijn uitwerking op de sector. Cybercriminelen proberen alternatieven te vinden en buiten het bereik van de politie te blijven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond