Deel dit artikel
-

Studenten downloaden honderdduizenden gratis ebooks

Ebook-site Studentensupport verwacht dat Nederlandse studenten dit jaar 700.000 gratis boeken downloaden. Adverteerders sponsoren de boeken, de auteurs verdienen geld naar het aantal downloads.

“Vorig jaar verwerkte we vanuit Nederland een half miljoen downloads. We schatten voor dit jaar op 700.000 uit te komen”, zegt Johan van den Bos van Studentensupport.nl, internationaal bekend onder de naam Bookboon.com.

Het vanuit Denemarken opererende bedrijf is in Europa en Amerika actief met een dienst waar studenten gratis studieboeken kunnen downloaden. Docenten en professoren bieden de boeken aan als aanvulling op het bestaande studiemateriaal. “De werkjes zijn behapbaar in omvang, tussen de 100 en 150 pagina’s”.

Bookboon probeert een internationaal weinig gezien bedrijfsmodel uit.

De digitale boeken zijn gratis te downloaden in PDF. Bedrijven kunnen per 30.000 downloads voor een half jaar een boek sponsoren. Hun commerciële uitingen verschijnen ín de boeken. Van den Bos: “Het loopt hartstikke goed onder adverteerders. Ze kunnen hun boodschap segmenteren naar stad, studierichting en studiejaar. Zodoende hebben ze gericht toegang tot relevante groepen”.

Er zijn 30 Nederlandse titels beschikbaar en 130 Engelse. De dienst ging eind 2006 van start in Nederland.

Bookboon is een initiatief van de Deense uitgeverij Ventus Publishing. Financiële resultaten van Bookboon zijn niet bekend.

Sony bracht gisteren met Bol.com twee nieuwe ebook readers op de markt. Beiden kunnen behalve met ePub- en Word-documenten ook met PDF’jes overweg. In een optimistisch scenario denkt de webwinkel komend jaar enkele tienduizenden Sony-apparaten te kunnen verkopen. Asustek brengt tegen het einde van dit jaar  een ebook-lezer uit onder zijn consumentenmerk Eee.

Deel dit bericht

5 Reacties

Sander

Mooi initiatief en een duidelijke triple-win situatie!

Dennis

Naast studieboeken geeft BookBoon.com ook reisgidsen uit onder hetzelfde principe en in Scandinavie experimenteren zij al met Gratis Online Management boeken..

Fer

Het nadeel is dat er maar zo weinig titels beschikbaar zijn

Anneke

Simpel concept, mooie site en prominente adverteerders, lijkt een bedreiging voor traditionele studentenuitgevers?!

Jef Martens

Goed idee, vooral pleit ik nog steeds voor eReaders en traditionele boeken in PDF formaat.Waar deze marketeers wel op moeten letten is de kwaliteit van de inhoud. Het studiemateriaal moet ook echt wat toevoegen en niet enkel een opstapje zijn. Hier is een kans weggelegd voor enkele universiteiten…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond