Deel dit artikel
-

Techstartups domineren IFA 2015

’s Werelds grootste elektronicabeurs, deze en volgende week in Berlijn, heet nog altijd Internationale Funkausstellung. Bij de start van de beurs in 1926 was radio immers nog een geheel nieuwe technologie. Radio zul je echt moeten zoeken op de beursvloer, die later deze week wordt opengesteld voor het algemene publiek. Anno 2015 is de IFA de beurs voor groot en klein: van de Internet of Things tot 3D printing.

Chipmaker Intel bijt om 9 uur het spits af op de traditionele persdag. De vakhandel mag morgen kijken en het grote publiek stroomt vrijdag door de immense hallen. Nieuw zijn de ruim vijftig internationale startups die dit jaar hun kunnen tonen.

Het zogenoemde TecWatch programma – ‘Die Ideenbörse der Innovation’ – omvat niet minder dan vijftig startups, ook uit Nederland. In Hal 11.1 vind je 3D-printers, de volgende generatie digitale media (HbbTV), schoenen met sensoren, en een mini e-huis, oftewel ongeveer alles ‘Fit for the digital world’. Namens Nederland staat onder meer domotica specialist Z-Wave in ExpoCenter City.

De klassieke consumentenelektronica heeft dit jaar niet heel veel nieuws te tonen: de kromme reuzentelevisies of Ultra HD-schermen trokken vorig jaar al veel bekijks, evenals de slimme horloges. Wel zijn dit jaar de jaar de eerste Ultra HD Blu-ray-spelers te bewonderen. De nadruk lijkt dit jaar echter meer te liggen op de Smart Home. Huishoudelijke apparaten worden slimmer en zijn met apps aan te sturen.  Onder meer is er dit jaar een Smart Home Startup Day.

Samsung houdt donderdag een persconferentie, maar besloot het belangrijke nieuws nu al naar buiten te brengen. Naast de nieuwe versie van de slimme horloge Gear S, werd dinsdag een samenwerking aangekondigd met de grote Duitse uitgever Axel Springer. Zij lanceren een gezamenlijke nieuwsapp Upday die blijkbaar een antwoord moet zijn op de gelijkwaardige app van Apple in het aanstaande iOS 9.

De nieuwsapp is exclusief voor Samsung smartphone gebruikers, maar wordt niet voorgeïnstalleerd op toestellen van de fabrikant.

Microsoft gaat vooral het onlangs gelanceerde Windows 10 inter de aandacht brengen, maar de lancering van Windows Mobile vindt pas in oktober plaats op een eigen evenement. Acer komt vandaag waarschijnlijk met een nieuwe lijn laptops die met Windows 10 zijn uitgerust.

De beursvloer toont ook dit jaar weer de veranderende marktverhoudingen: De Zuid-Koreaanse en Chinese fabrikanten nemen steeds meer meters vloeroppervlak in, terwijl de traditionele Duitse en Japanse leveranciers op de terugtocht zijn. Al jaren afwezig op IFA en dus ook dit jaar: Apple.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond