Deel dit artikel
-

Terugloop online verkoop

Voor het eerst in de korte geschiedenis van het e-commercetijdperk is de online verkoop teruggelopen. Het Amerikaanse onderzoeksbureau Greenfield vertelt dat in haar laatste onderzoek. Verkoopcijfers daalden deze lente over de hele linie met drie procent, maar het onderzoek vertoonde ook lichtpuntjes; 95% van de respondenten kondigde aan meer te gaan kopen.

De enige branche die een groei doormaakte, waren de online veilingen. Daar noteerde Greenfield een toename van drie procent. Opvallend was verder dat de groep die nog wel via Internet kocht, dat ook meerdere keren deed. Bovendien kochten ze vaak enkele producten tegelijk. Het zogenaamde 'E-window shopping' liep eveneens terug met drie procent.

Hoewel de daling niet dramatisch is te noemen, bracht Greenfields directeur Brin Bell wel een waarschuwing naar buiten: 'Omdat Internet een totaal nieuw distributiekanaal is, kunnen we nog niet precies achterhalen wat de redenen voor de teruggang zijn.'

De cijfers wezen ook uit dat voor het eerst cd's beter verkochten dan boeken. Software, computer hardware en vliegtickets completeren de top vijf van meest verkochte artikelen op Internet.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 2598 Amerikanen, die gekozen werden uit het bestand van één miljoen online deelnemers van Greenfield. Volgens het bureau is de groep een goede doorsnee van de huidige online bevolking.

Commentaar
Zou e-commerce dan toch slechts een trend zijn? Nou, dat valt wel mee. Met de huidige groei van zowel de web-bevolking als de aanbieders zal de markt nog flink doorgroeien. Het kan echter zijn dat we op een moment zijn gekomen dat het nieuwe ervan af is. Dat blijkt uit de groei van de veilingen; die braken immers pas later door dan de gewone verkoop. Wellicht krijgen die over een paar maanden een kleine terugslag.

Bronnen: E-Commerce Times , Internetnews

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond