Deel dit artikel
-

Thuiswinkelen groeit 14 procent

Het winkelen vanuit de huiskamer nam vorig jaar sterk toe. Bedrijven die via catalogi, internet en telefoon producten verkopen, boekten een omzetstijging van 14 procent. Ongeveer eenderde van de omzet wordt behaald via internet. Dit zegt branchevereniging Thuiswinkel.org. In de Verenigde Staten werden resultaten voor het eerste kwartaal gepubliceerd, er wordt weer gesproken van "record"-bestedingen.

De totale omzet aan 'kopen op afstand' bedroeg 1,47 miljard euro. De omzetgroei die geboekt werd, is hoger dan de gemiddelde groei in de detailhandel (14 tegenover 6,2 procent).

Tegenover het ANP spreekt directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org de verwachting uit dat de omzet van zijn achterban sterk zal groeien. "We verwachten over 2002 een omzet van 1,75 miljard euro en een marktaandeel van 4 procent.'' Nederland zit momenteel nog in de Europese middenmoot als het gaat om winkelen vanuit huis. In Scandinavische landen ligt het aandeel thuiswinkelen op 6 tot 7 procent, in Zuid-Europa rond de 1 procent, aldus het ANP.

De omzet via internet bedroeg vorig jaar 554 miljoen euro. Dit bedrag is al eerder door Thuiswinkel.org naar buiten gebracht. Het sprak toen ook van een sterke toename van het aantal kopers via internet. In de tweede helft van vorig jaar nam dit aantal toe van 1,4 miljoen tot 2 miljoen.

Verenigde Staten
Recent verschenen ook in de Verenigde Staten florissante groeicijfers over online bestedingen. In het eerste kwartaal was er volgens onderzoek van ComScore een omzet van 17 miljard dollar, "een record", melden kranten als the Washington Post . Niet alleen betekent het een toename van 48 procent tegenover het eerste kwartaal van 2001, ook is er een groei in vergelijking met de voorgaande maanden (8 procent). Normaal gesproken is er juist een daling ten opzichte van het vierde kwartaal, dat vanwege de feestdagen voor een hoge omzet zorgt.

De groei wordt aangejaagd door de online reiswereld, goed voor een omzet in het eerste kwartaal van 6,9 miljard dollar (41 procent van het totaal). Dat betekent een toename in omzet van 87 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2001 en 39 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond