Deel dit artikel
-

‘Tijd’ nieuwe dimensie voor Google Earth

Na de lengtegraad en de breedtegraad wordt aan Google Earth een nieuwe dimensie toegevoegd. Het bedrijf voegt de dimensie 'tijd' toe aan de digitale wereldbol. Gebruikers van het programma kunnen bewegingen van objecten of veranderingen in geofysische patronen in de tijd volgen.

Gisterennacht lanceerde Google een ietwat vernieuwde versie van de digitale wereldbol die het eind 2004 verwierf met de overname van het Amerikaanse satellietbeeldenbedrijf Keyhole. Behalve de toevoeging van Japans als gebruikerstaal en de mogelijkheid om HD-video's te kunnen maken van zwerftochten over de wereld bevat de nieuwe versie ook twee andere opmerkelijkheden.

Ten eerste is het mogelijk om verschillende geografische locaties exact met elkaar te vergelijken. Michael Jones, technologiebaas van Google Earth, legde gisteren tijdens Emerce Eday uit: "Kijk, dit stuk van 1 bij 1 kilometer is hier helemaal nagemaakt door het Chinese leger, met bergen en water en al. We hebben het vergeleken met alle andere grondpatronen in de wereld en vonden toen dat het een exacte kopie is van een gebied dichtbij de omstreden grens tussen China en India."

Een andere nieuwigheid is de mogelijkheid om veranderingen in de tijd te plotten op de computerwereldbol. Jones illustreert: "Een Duitse wetenschapper voorzag vorig jaar een walvis van en GPS-zender. Het apparaat zendt op gezette tijden een signaal naar de wetenschapper. Hij slaat de data vervolgens op en kan ze nu exporteren naar Google Earth. Als je de animatie activeert krijgt je een bewegende weergave van de reis die de walvis in de afgelopen maanden aflegde. Als je daar vervolgens een 'overlay' oplegt met de stromingen van de oceaan zie je dat de walvis laveert tussen de scheidslijnen van verschillende stromingsgebieden." De casus wordt besproken in de discussiefora van Keyhole. De animatielink staat hier.

Afgelopen jaar werd Google Earth 100 miljoen keer geinstalleerd op pc's en Macs. Sinds kort is er ook een Linux-versie beschikbaar. Hoeveel actieve gebruikers de software per maand heeft, houdt Jones voor zich.

Nieuwe ontwikkelingen rondom Google Earth vinden veelal plaats in het discussieforum. Daar verzamelen enthousiaste gebruikers zich en wisselen tips uit en werken gezamenlijk aan nieuwe toepassingen. Het forum kent nu 560.000 geregistreerde gebruikers en verwerkt 3 à 4 miljoen bezoekers per dag. Drieduizend forumleden staan te boek als actieve ontwikkelaars.

Toen Google het bedrijf Keyhole in oktober 2004 overnam, was het al een winstgevend bedrijf. Keyhole verkocht zijn digitale wereldbol aan nationale overheden, inlichtingen- en veiligheiddiensten maar ook aan makelaars en financiële instellingen. De software was tot de Google-overname enkel tegen betaling te gebruiken. Na de overname verscheen er ook een gratis versie. Jones: "Dat paste in onze strategie om via onze software de mens zijn omgeving te leren kennen en waarderen. Met Google Earth willen we mensen context bieden, informatie geven over de wereld om hen heen."

Vanuit diezelfde achtergrond sloot Google Earth onlangs samenwerkingsverbanden met onder meer de Verenigde Naties, National Geograpic en Discovery Channel. Die bedrijven plotten digitale informatie over de wereld uit hun eigen databases op de wereldbol, zowel tekst als foto's als films en verwijzingen naar websites. Of er nog maar van dit soort samenwerkingen gesloten wordt, mag Jones niet zeggen. Hij wijst op het feit dat een beursgenoteerd bedrijf geen uitspraken over toekomstige producten mag doen. "Maar laat ik dit zeggen. Als je het persbericht goed leest, zul je zien dat we daarin melden dat dit nog maar een preview is."

Deel dit bericht

3 Reacties

zwerver

tasmania is alleen nog niet erg up to date visible

Oof

Tasmanië … hebben ze daar dan internet 🙂

Noro

Wil mij aub iemand vertellen hoe ik met een soort programma als bv google eart mensen kan via satellit in relative tijd kan zien???!!! Mijn e-mail: noro_horro@hotmail.com

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond