Deel dit artikel
-

Tijdelijke wet verbetert cyberonderzoek inlichtingendiensten

Het kabinet lanceert een tijdelijke wet die inlichtingendiensten AIVD en MIVD in staat stelt hun bestaande bevoegdheden effectiever en sneller in te zetten tegen cyberdreigingen.

Landen als Rusland en China voeren digitale aanvallen uit op Nederland om te spioneren, te beïnvloeden of te saboteren. Deze landen worden steeds actiever met hun aanvallen. Het gaat dan bijvoorbeeld over het stelen van gevoelige informatie of het saboteren van vitale infrastructuur.

Dit soort landen maakt voor hun cyberaanvallen gebruik van digitale infrastructuur, verspreid over de hele wereld. Zij wisselen hierbij voortdurend van positie. Deze cyberdreiging vereist een snelle en effectieve inzet van bestaande bevoegdheden en een dekkend waarborgenstelsel dat past bij de benodigde snelheid.

Met de tijdelijke wet kunnen de diensten effectiever en sneller invulling geven aan bevoegdheden zoals onderzoeksopdrachtgerichte interceptie (bulkinterceptie) en het verkennen en binnendringen van geautomatiseerde netwerken (hacken).

Het voorstel voorziet hierin en regelt voor enkele bevoegdheden een verschuiving in het stelsel van toezicht.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond