Deel dit artikel
-

TNO verbindt Nederland met Europese standaard voor datadeling

TNO wordt de Nederlandse IDS HUB, een Europese standaard voor onafhankelijke en gecontroleerde datadeling. Daartoe heeft het onderzoeksinstituut een contract getekend met De International Data Spaces Association (IDSA).

International Data Spaces (IDS) stelt organisaties in staat om veilig data uit te wisselen, zonder dat deze datastromen verplicht over een gecentraliseerd platform moeten lopen. De oorspronkelijke eigenaar houdt zo altijd de controle over de data en stelt voorwaarden aan het gebruik daarvan.

TNO constateert dat deze ‘datasoevereiniteit’ steeds belangrijk wordt voor het bedrijfsleven. Het delen van data binnen sectoren, maar in toenemende mate ook tussen organisaties over sectoren heen is noodzakelijk om te kunnen concurreren. Het is niet langer voldoende om enkel binnen een bedrijf gegevens te verzamelen en analyseren. Alleen door databronnen te combineren met die van andere belanghebbenden, kunnen bedrijven waardevolle conclusies trekken en hun bedrijfsvoering binnen de complexe waardeketen optimaliseren: van het eerder herkennen van afwijkingen in een productieproces tot het stroomlijnen van een logistieke keten.

TNO krijgt de sleutelrol op het gebied van datadeling toegekend op basis van haar kennis op het gebied van ICT en de positie binnen initiatieven in meerdere sectoren, zoals de industrie, logistiek en agro-food sector.

IDS wordt beheerd door de International Data Spaces Association, een Europese non-profit vereniging met honderd leden uit de industrie, ICT en onderzoekswereld verspreid over 18 veelal Europese landen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond