Deel dit artikel
-

TomTom trekt zich mogelijk terug uit de consumentenmarkt

TomTom wil afslanken en zich mogelijk zelfs uit consumentennavigatie terugtrekken. Dat zegt topman Harold Goddijn vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

De vraag naar navigatiekastjes, nu nog nog de helft van TomToms omzet, daalt elk jaar met tien tot vijftien procent. Dat komt door smartphone, met name die van Google, waarop gratis navigatiesoftware staat. Onlangs kocht Google Waze, de navigatie-app waarbij gebruikers elkaar de snelle routes en flitslocaties doorseinen.

De overname van Waze zet de zaken wel weer op scherp, aldus Goddijn. ‘Dat merk ik in de gesprekken met belangrijke klanten en met investeerders.’ Goddijn sluit een overname niet uit.

‘Na zes tot acht jaar moet de boel op de schop’, zegt de topman: ‘We zaten er tegenaan te hikken en merkten dat we met de oude technologie niet meer verder konden groeien.’

Hij hoopt dat de onlangs gelanceerde NavKit-software bestaande klanten doet upgraden. Tegelijk schrapt TomTom de maandelijkse kosten voor verkeersinformatiedienst en kaartupdates. Dat is een verandering onder druk van gratis concurrentie.

Deel dit bericht

4 Reacties

Erik

Kan me niet voorstellen dat ze er helemaal afstand van doen, waarschijnlijk wordt het wel overgenomen dan.

Theo

Ze richten zich volledig op de autobedrijven en sluiten daar liever de grote contracten mee.

Jaap van Goor (Vaarwijzer)

Los van wat ze ook kiezen zullen ze altijd een toegevoegde waarde moeten leveren. Kaarten en de diensten daar omheen zitten in een bijzondere positie. Iedereen biedt het eigenlijk aan, dat is dus geen unique selling point meer, maar als je het “verkeerd” doet wordt het wel tegen je gebruikt. Zoals we hebben gezien bij de vele negatieve reacties toen Apple destijds met zijn eerste eigen map versie kwam.
Interessant en kansrijk is in mijn ogen voor Tomtom de optie om haar techniek “open te gooien”, zodat derden er waarde aan kunnen gaan toevoegen. In feite wat Google en zelfs Apple met haar development programma’s en kaart-/ navigatie functies doen.

John

TomTom blijft toch altijd mijn favoriet op de een of andere manier. Ze zijn de eerste en de beste TomTom-navigatie die ik gekocht heb, werkt prima en laat je nooit in de steek. Ze zijn autoritair en moeten die positie gewoon handhaven. Ik bedoel, voor de iPhone zijn ook een hoop goede alternatieven, maar toch wil iedereen iPhone 5. Dat moet TomTom ook realiseren!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond