Deel dit artikel
-

Top-5 CMS

CMS

Winnaar: Microsoft Sharepoint

  1. Microsoft Sharepoint
  2. IBM Lotus Web Content Management
  3. Hippo Webworks
  4. Open IMS
  5. GX

Roemer Visser, marketing manager Microsoft:

In Nederland is Microsoft een schoolvoorbeeld van Het Nieuwe Werken. "Een term die wij uitleggen als plaats- en tijdonafhankelijk werken, met de medewerker als belangrijkste waarde", vertelt Roemer Visser van Microsoft. Ook contentmanagement benadert de softwaregigant vanuit die nieuwe werkstijl. "Het gaat erom dat mensen zelf kunnen bepalen hoe ze willen werken en samenwerken. Altijd en overal."

Sharepoint is een omgeving die mensen binnen en buiten een organisatie in staat stelt samen te werken, legt Visser uit. Office en Sharepoint zijn daarin een twee-eenheid: met Office als omgeving waarin mensen dagelijks werken en Sharepoint als centrale plaats waar informatie wordt gedeeld. "Mensen willen altijd en overal over de meest up-to-date informatie beschikken. Dat kunnen ze doen via de pc, mobiele telefoon of browser."

Het recent aangekondigde Office 365 – "het getal mag je uitspreken zoals je wilt" – is een verzameling van diensten, waaronder Office en Sharepoint. "Het past in de trend en vraag van klanten om software als dienst te gebruiken," verklaart Visser. "Met Office 365 bepalen klanten zelf of ze onze software willen gebruiken als dienst via de cloud of als product zoals ze dat gewend zijn. Of beide." De uitdaging voor de toekomst is volgens Visser om het gebruik van technologie nog verder te vereenvoudigen en bedrijfstoepassingen beschikbaar te stellen. "Komend jaar betekent dat verdere integratie van allerlei toepassingen die op zowel pc, telefoon als browser hetzelfde zijn."

Deel dit bericht

16 Reacties

Bas Groot

je hoeft echt mij niet op nummer 1 te zetten (mag wel natuurlijk) en sharepoint… nou ja, niet dat het zo geweldig is, maar het wordt heel veel gebruikt dus allah. Maar Lotus Notes!?!?! Volgens mij komt dat al heel lang in geen enkele cms lijst meer voor, heeft geen enkele analist het er ooit over, of het moet een lijstje van dingen zijn die echt niet meer kunnen in 2004 samen met WAP en PointCast. Of is het een foutje en bedoelen jullie IBM webzweer toevallig?

Jo?l Heiner / ICIT

Vorig jaar kwamen wij met Xtive CMS vanuit het niets op nummer 1 in dit rijtje . Dat was een hele verrassing; evenals het feit dat we dit jaar de top 10 niet meer halen… Wellicht heeft dit te maken met een andere aanpak van Motivaction t.o.v. Tns-Nipo!? Wat betreft Lotus Notes sluit ik mij aan bij Bas Groot.

Marnix

Opmerkelijk dat er zulke onvergelijkbare producten 'even' met elkaar vergeleken worden en nog gerankt worden ook. Zonder achterliggende review of uitleg over de methode van onderzoek. En dat het toelichtende commentaar wordt geschreven door een marketing manager van Microsoft, komt op mij ook niet erg objectief over.  En op de reacties van Bas en JoHeiner: ik lees jullie opmerking over Lotus Notes, maar dat product wordt in het artikel van Emerce helemaal niet genoemd. Dus ik snap niet waarom je dat product erbij haalt in je commentaar. Misschien bestaat er verwarring over wat het merk Lotus van IBM precies inhoudt? Onder de Lotus-merknaam valt namelijk een hele reeks van zeer uiteenlopende producten en technologie?n. En ??n daarvan is weliswaar "Notes" maar Notes wordt niet verkocht als CMS. Het product IBM Lotus Web Content Management (waarover Emerce hier schrijft) juist wel. IBM Lotus WCM is in mijn ervaring een uiterst volwassen, veelzijdig en schaalbaar product dat naar mijn idee met name voor iets grotere bedrijven beduidend meer te bieden heeft dan Sharepoint. Maar goed, ik ben eerst wel eens benieuwd naar de manier waarop dit hele lijstje tot stand is gekomen.

Koos Koets

Eigenlijk zegt de reactie van de MS man genoeg: "Het gaat erom dat mensen zelf kunnen bepalen hoe ze willen werken en samenwerken. Altijd en overal".  Kortom, hij heeft het over een Collaboration tool, NIET over een content management systeem.

Bas Groot

@Marnix: gij zijt een IBM heerschap? Ik heb ff gegoogled en de Gartner research geraadpleegd: het is inderdaad een soort WCM zusje van het ECM product Websphere, althans zo lees ik het daar.

Gijs Vroom - Emerce

@ Marnix De onderzoeksopzet is hier te vinden: http://www.emerce.nl/artikel.jsp?rubriek=404797&id=3091631  De longlist in de CMS categorie, dus waarvan de respondent kon aangeven of hij het product/leverancier kende of mee had gewerkt, was als volgt: AlterianAmplexorApplify.comAraneumNetToolboxCCIClixmaster StudioComponentsComposite C1Dynamicwebe-DynamicsEPI ServerExpression EngineFootstepGXHippo WebworksIBM Lotus Web Content ManagementKentico softwareMagentoMicrosoft SharepointNegesoNetcoachOpen IMSPectoraRoxenSDLSenecaSitecoreSmartsiteSotaqWaxtrappWebGUIXsites Zoals te zien is, een diverse lijst. De top 5 bestaat uit deze partijen die:a) voldoende n hebben gehaald, dus voldoende waarnemingen (onder de 15 mogen wij niet gebruiiken)b) het hoogste scoren op de 4 uitgevraagde eigenschappen Van bovenstaande namen haalde 13 de minimale n. Niet in de top 5 stonden b.v. Seneca, Smartsite, SDL.  Het is geen lijst van meest gebruikte CMS-en of de beste CMS-en voor elke situatie. Maar dit zijn wel de CMS-en met het beste imago voor wat betreft bijvoorbeeld prijs/kwaliteit en betrouwbaarheid, bij lezers van Emerce, Management Team en Computable.

Joel Heiner / ICIT

@marnix: Duidelijk wat betreft Lotus WCM @gijs: Was het niet logisch geweest om in ieder geval de gehele top 10 van 2010 op te nemen in de shortlist voor 2011? Want volgens mij mis ik in '11, behalve de nr. 1 van 2010, nog een aantal partijen op de shortlist die vorig jaar een top 10 vermelding hadden..

Roel Spruit

Ik snap alleen de combo Smartsite en Seneca op de longlist niet. Smartsite is een CMS en Seneca is de bouwer van dat CMS. Dat zou hetzelfde zijn als Microsoft en Sharepoint in ??n lijst zetten. Zouden deze twee keuzes samen de 'n' wel hebben gehaald? 

Koos Koets

Roel, dat vroeg ik me ook al af, daarnaast kan Smartsite min of meer als een "dood" product beschouwt worden, Experion is min of meer opvolger van Smartsite. Daarnaast snap ik Magento als CMS ook niet, dat is toch echt een E-Commerce systeem. Daarnaast verbaast het me dat een Drupal of TYPO3 niet eens de shortlist halen….

Vincent

@ Joel, zou ook erg logisch zijn geweest idd..Btw, bedoel je niet 2009? dit is de top 100 van 2010 (niet 2011)

Baris

Wie heeft die longlist gemaakt? Gevestigde namen als Drupal, Joomla, WordPress? DotNetNuke? Allen niet in de longlist? Vreemde lijst dit!

Gijs Vroom - Emerce

@all O.a. gebasseerd op CMS-boek (Entopic/Hartman)Open source moet er inderdaad bij, noted. En suggesties die hier gepost worden wat er uit & in kan zullen we meenemen in proces voor aankomende editie..

Ben Mets

@Gijs Vroom, wij van site-supply zijn dit jaar ook doorgedrongen tot de Entopic/Hartman gids. meer dan 1.000 websites live bij o.a. toonaangevende klanten als Chrysler, Jeep en Dodge en Mercedes-Benz NL (alle dealerbedrijven). Waarom zijn wij niet overwogen voor de longlist?

Joel Heiner

@Vincent Volgens mij gelden de noteringen voor het komende jaar, in dit geval dus 2011 @Gijs Hoe de longlist per categorie tot stand komt is helder. Alleen roept dat wel vragen op aangezien wij (ICIT) vorig jaar op 1 stonden in de CMS categorie; partner van het CMS-congres waren; 3 cms-cases hadden in Eguide en een vermelding hadden in de entopic/hartman gids (incl. ad op de achterkant 🙂 )

Juriaan Pinkse - Dynamicweb

Ik denk dat voor toekomstige edities aandacht besteed zou moeten worden aan de betrouwbaarheid en representativiteit van het onderzoek. Het is vreemd dat de uitkomsten per jaar zo enorm verschillen. Dat kan ofwel komen doordat er heel andere mensen benaderd worden, ofwel de vraagstelling is anders, ofwel de respondenten vormen (wellicht te weinig) gewoon geen representatieve groep. Wij (Dynamicweb) stonden vorig jaar op de tweede plaats en zijn nu gezakt naar plaats 7. Icit (vorig jaar #1) komt helemaal niet meer voor in de top 10 net als Sitecore (vorig jaar #3). Dus de volledige top 3 van vorig jaar komt nu niet meer in de top 5 voor, deels zelfs niet meer in de top 10 of zelfs op de shortlist. Dat is vreemd toch? Daarnaast denk ik dat Emerce inderdaad naar de definitie van CMS zou moeten kijken. Sharepoint is in mijn optiek duidelijk geen CMS maar een collaboration tool. De toelichting van Roemer Visser van Microsoft is dan ook veelzeggend, in het hele stuk gaat het alleen over het nieuwe werken volgens Microsoft, niet 1 keer over content management. Magento is een eCommerce platform en Seneca een software ontwikkelaar die als product Smartsite en/of Experion biedt. Ik denk daarbij dat het voor de kwaliteit van het onderzoek goed zou zijn om zelf onafhankelijk research te doen naar wie de belangrijkste CMS partijen zijn in de markt. Dat gezegd hebbende ben ik uiteraard blij dat wij met Dynamicweb toch tot de top 10 behoren en wij zullen er samen met onze partners voor knokken om volgend jaar weer in de top 5 te eindigen.

Math Jansen

Deze lijst zijn geen echter CMS?n, zeker sharepoint niet. Microsoft heeft niet eens een CMS! Echte CMSen zijn: Drupal, Joomla, Typo3, DotNuke, WordPress, HippoCMS etc. 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond