Deel dit artikel
-

Topinvesteerder: Toekomst is aan netwerken en platformen

De Amerikaanse venture capitalist Greylock Partners heeft een nieuw fonds samengesteld van 1 miljard dollar. Er zal sowieso honderd miljoen dollar worden geïnvesteerd in startende bedrijven die platformen, netwerken en marktplaatsen bouwen.

Om de onderscheidende starters in Amerika, Europa en Azië te vinden verdubbelt Greylock ook zijn team met experts van drie naar zes man. Dat zijn mensen die vanuit het niets grote online bedrijven hebben gemaakt of groten nog groter. Te denken valt aan de oprichter van LinkedIn en voormalig leider van eBay Motors.

De investeerder (profiel) werkt vanuit een eenvoudige basisfilosofie. Technologie is nu nog veelal iets dat de consument ziet of vasthoudt. Denk aan de telefoon, tablet of software. Die zullen allemaal uit ons zichtsveld verdwijnen. Diensten verschuiven naar de cloud en internetapparaten zijn niet meer als zodanig herkenbaar. Denk aan de koelkast met internet. Dat is geen computer maar een donkere, frisse kast die toevallig met een externe server kan praten.

Greylock denkt dat diensten als Airbnb, Twitter, Facebook, eBay, Dropbox en Edmodo nog maar de eersten zijn in een nieuwe generatie. Er worden nu nog veel losse producten en diensten gemaakt. De platform- en netwerkgedachte is grotendeels of helemaal afwezig. Dat verandert in de komende jaren. Een van de grote verliezers zal de zakelijke IT-markt zijn. Digitale data worden uit hun dichte silo’s gehaald en ondergebracht in externe marktplaatsen en netwerken waar data verandert in informatie en informatie in kennis.

De overige negenhonderd miljoen dollar uit het fonds gaan naar tientallen starters en enkele snelle groeiers. Deels op de zakelijke markt en deels op de consumentenmarkt.

Foto: LeWeb13 (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond