Deel dit artikel
-

‘Trump kondigt maatregelen tegen TikTok aan’ (update)

President Trump wil dat TikTok zijn aandelen verkoopt en zich losmaakt van de Chinese moeder ByteDance. Volgens Bloomberg kan dat elk moment bekend worden gemaakt. Een besluit hierover hing al langer in de lucht.

Aandeelhouders Sequoia en General Atlantic hebben afgelopen week nog voorgesteld om de aandelen aan hen over te dragen, mogelijk als eerste stap om het bedrijf te verkopen. De geschatte waarde van TikTok van 50 miljard dollar is gebaseerd op de omzet van 1 miljard dollar.

Het Chinese ByteDance kocht Musical.ly in 2017 en voegde het samen met TikTok. Daarna begon de app voor het delen van videofilmpjes aan een sterke opmars, ook in de VS. Daar wordt alles wat Chinees is met argwaan bekeken. De regering Trump vermoedt dat er via Chinese apps beïnvloeding plaatsvindt.

TikTok zag de bui al langer hangen. Er worden geen gegevens op Chinese servers meer opgeslagen en de CEO is een Amerikaan die vanuit de VS opereert. Het bedrijf overwoog ook nog een verhuizing naar Londen.

Mogelijk heeft de eis van Trump ook te maken met persoonlijke frustratie. Anti-Trumpgezinde jongeren hebben via TikTok massaal plaatsen geboekt voor campagnebijeenkomst in Tulsa, Oklahoma om vervolgens niet op te komen dagen. Vooraf rekende Trump op een bomvolle arena. Maar een derde van de stoeltjes bleef onbezet.

Het aandeel Snap profiteerde vrijdag van het nieuws over een mogelijk besluit tegen TikTok. Snapchat wordt gezien als een belangrijk alternatief voor de video-app.

UPDATE 1/8 Onderhandelingen tussen de regering Trump, ByteDance en geïnteresseerde kopers zouden vrijdag op niets zijn uitgelopen. Aan de onderhandelingstafel zou ook Microsoft zijn aangeschoven. Trump wil zaterdag een decreet tekenen waarmee de app in de VS wordt verboden.

Foto Bruno Figueiredo via Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond