Deel dit artikel
-

TV-beelden op mobieltje populair in Noorwegen

Het kijken naar televisieprogramma's op de mobiele telefoon blijkt in Noorwegen een populair tijdvedrijf te zijn. Noren kunnen de beelden van de Noorse publieke zender NRK 24 uur per dag oproepen. In Nederland biedt Vodafone gebruikers sinds kort de mogelijkheid om de uitzendingen van CNN live te volgen via de mobiele telefoon. Voorlopig is die dienst nog gratis.

Behalve de live beelden kunnen mensen ook losse uitzendingen of fragmenten bekijken op hun mobiele telefoon. NRK denkty dat de markt steeds gefragmenteerder zal worden als de diensten eenmaal gemeengoed zijn, zo schrijft de BBC.

Mobile netwerken worden steeds sneller en tegen het einde van het jaar zal 80 are van de mobiele toestellen in Noorwegen een mediaspeler hebben, zo is de verwachting.  “In de eerste acht uur na de lancering, werden er circa 2,000 clips  gedownload,” zegt Bjarne Andre Myklebust,  een woordvoeder van de Noorse zender NRK.

Hij denkt dat de diensten poulairder zullen worden naar mate er meer mensen zijn met een mobiele telefoon waarop het mogelijk is om videobeelden te bekijken. Het Noorse bedrijf RubberDuck Media Lab heeft de technologie bedacht die de video's ondersteunt. 

De videobeelden van NRK zijn nu nog gratis op te vragen via mobiele operators, maar NRK is op termijn wel van plan om geld te vragen voor de diensten. Dat zal waarschijnlijk dit najaar gebeuren. Gebruikers betalen nu wel voor het downloaden van de beelden. De prijs daarvoor is tussen de 30 en 50 euro. Maar de prijzen verschillen per mobiele opearator.

Sinds vorige week biedt Vodafone via umts ook de mogelijkheid om live videobeelden van CNN te bekijken. De dienst is nu nog gratis, maar waarschijnlijk komt daar in oktober verandering in. Terwijl iedereen denkt dat mobiele telefoongebruikers steeds geavanceerdere telefoons willen met kleurendisplays en andere toeters en bellen, komt KDDi, een Japanse producent van mobieltjes, daar juist van terug. Het komt met een 'retro'-toestel waarmee eigenlijk alleen gebeld kan worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond